Fakta: Polen skärper lagar

Lagen som kontrollerar ledningen för de statliga medierna är det senaste kontroversiella lagförslaget från det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS). Nyligen undertecknades också en ny lag gällande landets författningsdomstol som innebär förändringar av beslutsgången i domstolen. Kritiker befarar att detta ska leda till att domstolens oberoende hotas.

Den nya medielagstiftningen har kritiserats av en rad internationella medierättighetsorganisationer. EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans har dessutom bett den polska regeringen om mer information eftersom "frihet och mångfald i medierna är avgörande för samhället och rättssäkerheten".

Polen har fått stor kritik för den nya medielag som nyligen klubbades igenom och som ger regeringen kontroll över de statsägda medierna. Landets finansminister ska i framtiden både utse – och sparka – cheferna på de statliga radio- och tv-kanalerna.

Fyra högt uppsatta chefer på public service-bolaget TVP har lämnat in sina avskedsansökningar, enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza. Enligt tidningen kan de sannolikt ha lämnat in ansökningarna för att föregå uppsägning.

– Ingen kan tvinga Polen att hålla tyst. Ingen kan tvinga mig att hålla min mun stängd, säger Tomazs Lis, en av Polens mest kända journalister.

Den nya lagen kan ses som ett intrång på de gemensamma europeiska värderingarna, vilket i förlängningen skulle kunna innebära att Polen förlorar sin rösträtt i Europeiska rådet, varnar den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger.

Till Frankfurter Allgemeine Zeitung säger han att det finns många anledningar att övervaka Warszawas handlingar. Den 13 januari ska EU-kommissionen diskutera rättssäkerheten i Polen, enligt ett uttalande.