Fakta: Infekterade appar

En rad appar har innehållit Viking Horde. Gratisspelet Viking Jump har laddats ner uppemot 100 000 gånger och på flera platser i världen placerat sig på topplistor. Även apparna Wi-Fi Plus, Memory Booster, Parrot Copter och Simple 2048 har haft den skadliga koden.

Samtliga appar är nu borttagna från Google Play. Men Viking Horde kan dölja sig i andra appar, som ännu inte har hittats.

Källa: Check Point

Det är det israeliska IT-säkerhetsföretaget Check Point som varnar för säkerhetshotet mot Android-enheter. Den nya varianten av skadlig kod, som har döpts till Viking Horde, döljer sig i en rad appar som har gått att ladda ner från appbutiken Google Play. Bland annat det populära gratisspelet Viking Jump.

När den skadliga koden har installerats blir mobiltelefonen en del av ett så kallat botnät, som ger hackare möjlighet att kontrollera en stor grupp av telefoner utan att användarna märker det.

►LÄS MER: Så avslöjar du virus på din mobil

Viking Horde används i första hand för annonsbedrägerier, där de kapade telefonerna utnyttjas för dolda klick på annonser som genererar intäkter för hackaren. Men den skadliga koden kan också användas i så kallade överbelastningsattacker.

När Viking Horde väl är installerad på telefonen är den också mycket svår att göra sig av med. Är telefonen "rootad" – att operativsystemet är utbytt för att få större kontroll – kan den skadliga koden vara nästintill omöjlig att göra sig av med utan att formatera telefonen.

►LÄS MER: Linda fick bluff-sms – anklagades för barnporrbrott

Google har vid upprepade tillfällen fått kritik för bristande säkerhet i sin app-butik, där apparna inte granskas på samma sätt som i till exempel Apples motsvarighet.