Polisen: Så skyddar du dig

• Be polisen legitimera sig.
• Kontrollera att texten på legitimationen är på svenska.
• Kontrollera att polisbrickan ligger i ett specialutformat vikbart fodral.
• Om du är osäker kan du anteckna polisens namn och ringa 114 14.

Källa: Polisen

Bedragare och tjuvar tar till de flesta knep i sin jakt på värdesaker. Metro har tidigare skrivit om falska poliser som lurat äldre i Stockholmsområdet. I helgen har två fall inträffat i Skåne.

– Man utnyttjar äldre. Det är förfärligt, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson för polisen i nordvästra Skåne.

►LÄS MER: Polisen varnar för porrbluff – bedragarna tar över din telefon

I lördags var en man i 65-årsåldern nära att falla offer för bedragarna.

– Han blev uppringd av någon som sa sig komma från polisen. Några minuter senare ringde det på dörren. Två så kallade poliser satte sig i köket och en tredje gick runt i lägenheten.

Men mannen anade oråd och ifrågasatte ”poliserna”. Han försökte få dem att lämna lägenheten.

– Då blev de verbalt aggressiva. Målsägande sprang och knackade på hos grannen och då lämnade killarna platsen, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Dagen innan inträffade ett liknande fall i Helsingborg. Vid båda tillfällena har det varit tre män i 20-25-årsåldern som har utgett sig för att vara poliser. Men polisen har inga misstänkta i nuläget och vill gärna ha in tips.

– Det kan finnas fler som är utsatta. Man ska tänka till en extra gång innan man släpper in dessa personer. Och poliser är skyldiga att visa upp en giltig legitimation, säger polisen Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar