– Om oppositionspartierna kommer till makten så har de sagt att de ska återuppta de korruptionsåtal där Erdogan själv är inblandad, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Fakta: Läget inför valet

Valet i juni innebar att AKP, som styrt landet i 13 år, förlorade sin majoritet i parlamentet. HDP, Folkets demokratiska parti, skrällde och fick 13 procent av rösterna. HDP är prokurdiskt och profilerar sig som ett vänsterparti för landets minoriteter.

Försöken att bilda en koalitionsregering misslyckades och president Recep Tayyip Erdogan utlyste nyval.

Kartan över hur Turkiet röstade i juni visade en tydlig tredelning av landet. I de östra delarna med stor kurdisk befolkning vann HDP. I väster, längs kusten och längs landgränsen i väster, vann sekulära CHP. I de flesta andra delar av landet, inklusive storstäderna Istanbul och Ankara, vann Erdogans AKP.

Vapenvilan mellan kurdiska PKK-gerillan och Turkiet bröts i juli och sedan dess har våldet trappats upp. Samtidigt har konflikterna i Syrien och Irak blivit värre och extremiströrelsen Islamiska staten har börjat attackera mål i Turkiet. Den politiska oron har ökat parallellt med våldsamheterna.

Fakta: Scenarier efter valet

1. Styrande AKP vinner tillräckligt med röster för att få en egen majoritet och bilda regering själv. Även om opinionsmätningar tyder på en viss ökning i väljarstödet verkar det bli svårt. En möjlighet kan vara att ledamöter från andra partier övertygas om att gå över till AKP, vilket skedde med MHP-ledamoten Tugrul Türkes efter valet i juni.

2. AKP bildar koalitionsregering med ultranationalistiska MHP. Skulle sannolikt kräva att MHP gör avkall på kraven att utreda korruptionsanklagelser mot flera av president Recep Tayyip Erdogans bundsförvanter och att fredssamtalen med PKK inte återupptas.

3. En koalitionsregering bildas av AKP och det näst största partiet, det sekulära CHP. Skulle kräva kompromisser från båda sidor och innebär antagligen att Erdogan måste acceptera att hans inflytande över regeringen minskar drastiskt.

4. Oppositionspartierna CHP och MHP bildar en minoritetsregering. Kräver att presidenten ger dem i uppdrag att bilda den. Skulle i så fall vara beroende av stöd från prokurdiska HDP, vilket kan bli mycket svårt att acceptera för både nationalisterna i MHP och vänsterpartiet HDP.

5. Erdogan utlyser ännu ett nyval som troligen hålls i mars eller april, i förhoppning om att AKP i då ska öka och få egen majoritet.

Källor: Marc Pierini och Sinan Ülgen vid tankesmedjan Carnegie Europe, samt Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

– Många av mina kollegor säger att konflikten med kurderna och PKK nu har nått en brytningspunkt och att den kommer att eskalera efter valet. Min känsla är att vi går mot en väldigt mörk och orolig tid i Turkiet, säger Toni Alaranta, Turkietexpert vid Utrikespolitiska institutet i Finland, till TT.

President Recep Tayyip Erdogan hoppas att söndagens nyval ska leda till att hans AKP återfår den majoritet som partiet förlorade i parlamentsvalet i juni. Något som enligt opinionsmätningar ser ut att misslyckas.

Undantagstillstånd

– Det jag är mest rädd för är att vi får ett liknande valresultat igen. Då får vi ett enormt instabilt Turkiet. Jag är orolig för att Erdogan kan utfärda någon sorts undantagstillstånd för att få stanna kvar vid makten, säger Alaranta.

Han tror inte att presidenten kommer att acceptera någon koalitionsregering, eftersom hans inflytande över regeringen i så fall minskar.

– Det är så mycket som står på spel för Erdogan, för hans familj och många av hans allierade i regeringspartiet. Om oppositionspartierna kommer till makten så har de sagt att de ska återuppta de korruptionsåtal där Erdogan själv är inblandad, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Risk för krig

Sedan valet i juni har vapenvilan med den kurdiska PKK-gerillan brutits och hundratals människor dödats i striderna. I oktober drabbades Turkiet av det värsta terrordådet i modern historia, när över 100 människor dödades i en fredsdemonstration i Ankara av två självmordsbombare som misstänks ha varit utsända av Islamiska staten.

– När jag var i Turkiet förra sommaren var det kloka och sansade analytiker som redan då talade om risken för ett inbördeskrig. Det är mycket som står på spel i det här valet: Huruvida Turkiet ska förbli en demokrati eller gå mot diktatur, och om man ska kunna återuppnå fred, eller om man ska gå mot allt mer våldsamma konflikter, säger Paul Levin till TT.

Kritisk mot EU

I gryningen i onsdags stormade polis ett regeringskritiskt mediebolag med tårgas och vattenkanoner. Sändningarna i tv-kanalerna Bugün och Kanaltürk bröts efter anklagelser om de spridit terrorpropaganda.

Trots Erdogans alltmer auktoritära ledarstil har kritiken från EU-kommissionen varit dämpad. Enligt Paul Levin beror tystnaden på att EU är beroende av Erdogans förhandlingsvilja i den pågående flyktingkrisen.

– Det är djupt problematiskt att EU verkar har satt den inrikespolitiskt motiverade rädslan för fler flyktingar från Syrien före det viktiga uppdraget som objektiv granskare av reformarbetet i ett land som söker EU-medlemskap. Särskilt när så mycket står på spel i Turkiet.