Fakta: Klass 2-varning

En klass 2-varning utfärdas när vädret väntas utvecklas på ett sånt sätt att det kan innebära en fara för allmänheten. Det kan bli stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Allmänheten uppmanas att följa internet, tv eller radio för att få ny information av läget.

När varningen handlar om stormbyar kan det bli vindar på över 25 meter per sekund och det finns risk för skador på byggnader och kringflygande föremål. Det kan även bli större skador på skog och störningar i el- och teleförsörjningen.

Källa: SMHI

Ovädret, som danska DMI döpt till Freja, är på väg mot Sverige. SMHI har utfärdat 25 varningar. Fem av dem är klass 2, den näst högsta.

– Man brukar säga att det kan förekomma viss fara för allmänheten. Men det är ganska tillfälligt, det rör sig förbi väldigt snabbt, säger Charlotta Eriksson.

Värst ser det ut att bli i Skåne, Halland och delar av Kronoberg. Där finns det risk för stormbyar med vindar på över 25 meter per sekund.

Det är "på baksidan" av ett lågtryck, som drar in över södra delarna av landet under kvällen och natten, som det kan bli blåsigt. Därefter drar det vidare österut.

– Det kan bli en hel del regn också men inte så att det kommer upp i varningsnivå, tyngdpunkten på regnet ligger främst på västkusten, säger Eriksson.

Elbolaget Eon meddelar att man sätter in extra resurser inför stormen om det skulle bli strömavbrott.

Det har varit en mild höst och så ser det ut att fortsätta. I vissa delar av landet, vid kuststationer i söder, är det fortfarande sommar. Vintern har heller inte nått så långt som den brukar vid det här laget, normalt brukar den ha kommit till nästan hela Norrland nu.