Fakta: Cyklonen Winston

Cyklonen Winston var en klass fem-cyklon, den kraftigaste som uppmätts på södra halvklotet.

Lördagen den 20 februari svepte cyklonen in över Fiji med vindbyar som nådde upp till 92 meter per sekund och en medelhastighet runt 61 meter per sekund.

Cyklonen är den dödligaste som drabbat Fiji.

Fakta: abc.net.au, AFP

Oro finns i första hand för utbrott av zika- och denguevirus.

– Förödelsen är total på de mindre öarna. Många byar är väldigt allvarligt skadade, hus är förstörda och människor har nästan förlorat allt, säger Ahmad Sami vid Röda korset i Fiji till TT.

Organisationens hjälparbetare har nått ut till de norra, södra och västra delarna av Fiji. Fortfarande befinner sig räddningsarbetet i en akut fas och många av landets 300 öar har ännu inte kunnat nås. Flygfoton visar, enligt Reuters, hur hela byar i princip jämnats med marken och översvämmats och dödssiffrorna kan komma att skrivas upp.

Återhämtning tar tid

– Den senaste informationen tyder på att förstörelsen har varit väldigt omfattande. Antalet omplaceringscenter har ökat från 80 till 274 och 13 900 personer har redan placerats där, säger Ahmad Sami.

Omplaceringscentren är till stor del skolbyggnader, som bättre lyckats stå emot cyklonvindarna än invånarnas ofta bräckliga plåt- och träskjul. För många kommer det att ta lång tid, antagligen flera månader, innan de kan återvända hem.

"Tyvärr kommer återhämtningsprocessen att ta tid, troligen lång tid. Nästan ingen del av vårt land har lämnats oskadad", säger premiärminister Frank Bainimarama i ett uttalande, enligt Reuters.

Varnar för zika

Hjälparbetare varnar nu för spridning av zika- och denguevirus, som båda sprids av myggor som fortplantar sig i stillastående vattensamlingar. Sådana är det gott om efter cyklonen.

– Hotet från dengue och zika under de kommande dagarna är på riktigt, säger Chris Hagarty vid australiska Plan International, till Reuters.

– Perioden efter en katastrof av den här skalan kan bli särskilt farlig.

Hittills har 29 människor bekräftats döda, och 83 personer har skadats och en är saknad, vilket gör Winston till den dödligaste orkanen som drabbat landet. Samtidigt har internationella hjälpsändningar börjat flygas in. Australien har skickat ett transportplan med förnödenheter och fyra helikoptrar för att snabbt få ut hjälpen till de behövande, uppger den australiska nyhetsbyrån AAP.