Fakta: Pressas både i Syrien och Irak

Islamiska staten (IS) är en extrem jihadiströrelse som bildades i början av Irakkriget 2004. Sedan 2013 är den verksam också i Syrien.

IS har lagt beslag på stora områden i båda länderna och utropade 2014 ett kalifat, som styrs enligt rörelsens extrema tolkning av islamisk lag.

I takt med att IS trängts tillbaka har IS sökt sig andra fronter, både utomlands och utanför kalifatet. Den senaste tiden står IS inför hårt militärt tryck vid två av sina starkaste fästen – al-Raqqa i Syrien och al-Falluja i Irak.

Om terrorgruppen skulle förlora kontrollen över staden Manbij och områden längs den turkiska gränsen skulle det enligt bedömare innebära ett hårt slag för IS.

Ett stort antal bomber ska ha släppts från helikoptrar över Daraya, efter att biståndsarbetare börjat dela ut livsmedel till tusentals desperata människor, uppger flera källor. Enligt lokala myndigheter har hjälpsändningen som nått fram till staden inte kunnat distribueras till nödställda på grund av "attackernas intensitet".

– Självklart är sådana attacker oacceptabla under alla omständigheter, men i detta fall har de också hindrat leveranser och distribution av mycket nödvändlig hjälp, säger Mark Toner, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Han säger att endast FN ska bestämma var och när det ska fördelas nödhjälp i Syrien och att ödet för hungriga invånare inte ska bestämmas av den syriska regimen.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault säger att han är så "upprörd så han inte finner ord" och anklagar Damaskus för ett "extremt dubbelspel". Ayrault konstaterar att den skakiga vapenvilan är slut och uppmanar stormakterna till möte.

Syriens regering gav nyligen grönt ljus till FN att leverera hjälp till 15 av 19 belägrade områden i det krigshärjade landet. Enligt FN lever nästan 600 000 människor i belägrade områden i Syrien, de flesta på platser som är omringade av regimstyrkor.