Det här bör du inte göra – om du vill visa respekt

Spela hög musik i park/ på strand: Lite lugn reggae eller dylikt kommer man nog undan med men kanske inte dödsmetall. Känn in stämningen, bidrar du till att göra parken/stranden till en trevligare plats för alla, eller verkar folk runt omkring dig irriterade?

Gå med bar överkropp/bikini när du inte är på stranden: En av de saker som förenar människor över hela världen är att man vill att rätt sak ska vara på rätt plats. Man har en massa outtalade överenskommelser, till exempel att det är okej att klä av sig till bar överkropp på stranden, men det känns knasigt att göra det i en affär, man bryter mot en outtalad överenskommelse. Det finns väl en viss hygienfaktor också, om personen är hårig så känns det kanske inte jättefräscht att de fäller brösthår i ostdisken. 

Prata högt i mobiltelefon på bussen/tunnelbanan/kaféet: Forskning visar att det är stressande för vår hjärna att lyssna på folks halva konversationer. Utan att man vill det försöker man fylla i vad personen man inte hör säger, så vi kan inte hjälpa att vi blir lite irriterade på det. Självklart måste man acceptera att folk håller rimligt långa konversationer på telefon på rimligt hög ljudnivå, men det är ju väldigt jobbigt om folk gapar och skriker i telefonen, men det är ju samma även om det inte är i telefon.

Sminka sig på bussen/tunnelbanan: Jag ser inte problemet med att någon sminkar sig offentligt, så länge de inte skvätter spiller på andra. Parfym och nagellack är ju mer påträngande doftmässigt, så det kan jag förstå om man blir irriterad över. Man behöver inte vara parfymalergiker för att inte uppskatta att bli duchad i en lukt som man själv inte har valt.

Hångla offentligt: Är man två personer så ska man ju få göra det. Men är man i ett sällskap det kan bli "awkward" om vissa checkar ut ur den gemensamma diskussionen för att börja råhångla. Men om man står lite för sig – upp till punkten att folk tänker "get at room" – så är väl det helt ok.

Bära ryggsäck på trång buss/tunnelbana: Har man inte kontroll över sin ryggsäck utan stöter in den i folks ansikten är det väl jättebra att ta av den och behandla som en vanlig väska så man har lite mer koll på den i trånga utrymmen. Det är vettigt.

Röka på uteservering: Luften är såklart fri, men vill man garanterat ha sämja mellan borden så är det inte fel att fråga först.

Källa: Sofia Larsson

Hur bör man bete sig i parken, på stranden, på bussen eller när man har ett hätskt telefonsamtal på tunnelbanan? Metro talar vett och etikett i det publika rummet med experten Sofia Larsson, författare till Moderna etikettboken.

– Det är ju egentligen ganska självklara saker, men eftersom de här överträdelserna sker ständigt så behövs kanske riktlinjer ändå. När det går fel så handlar det ofta om egoism, om folk som inte förstår att när man är hemma så får man nästan göra vad som helst men i det publika rummet så lever man tillsammans och har ett ansvar för att alla ska ha det bra, säger Sofia Larsson.

– Sen så finns det så klart okunskap och missförstånd med i bilden, så vill man påpeka något så ska man inte börja med att råskälla, utan ge sin input vänligt.

Det här får du göra i sommarvärmen

Debatterna om hur man ska bete sig på tunnelbana och buss blossar upp med jämna mellanrum. De har handlat om allt ifrån hur högt man får prata i mobiltelefon till om det är okej att spela musik eller snurra omkring med en stor ryggsäck på ryggen mitt i en fullpackad buss. Sofia Larsson menar att vissa saker är mer självklara än andra.

– Forskning visar att det är stressande för vår hjärna att lyssna på folks halva konversationer. Utan att man vill det försöker man fylla i vad personen man inte hör säger. Så vi kan inte hjälpa att vi blir lite irriterade på det, säger hon.

– Så vet man att man ska ha ett animerat samtal med någon kanske man kan gå iväg lite, det är inte helt orimligt. Det är svårt att gå iväg om man är på en buss i och för sig, då kanske man kan vänta lite med det samtalet, men på café eller liknande kanske man kan gå iväg utanför.

Gällande de stora ryggsäckarna, som tar upp lika mycket plats som en vuxen människa, och som titt som tätt hamnar i ansiktet på en stackars medresenär, vad gör man av dem?

– Det är väl jättebra att ta av sig den och behandla som en vanlig ryggsäck, det är helt vettigt.

Ribbing: Säger man inte emot rasism är man feg