Vett- och etikettexpertens snabba tips
Så bör du tänka om att:

Festa till det: Generell kanske man inte ska släppa loss så mycket som man gör i goda vänners lag. Det kan både vara ens chefer som kan få en annan syn på en – eller värre: att man är chef för andra som tappar respekten för en.

Vara med i lekar: Ja! Så länge det inte är en olämplig lek som går emot dina värderingar.

Bli bundis med chefen: Det är kanske lite olämpligt just under en festkväll. Det finns en poäng med att inte vara för bra vänner, det finns ju en hierarki där det blir lättare att lämna klagomål när man inte är för nära kompisar.

Hantera fulla kollegor: Påtala det snällt och utan att döma och erbjud att fixa taxi.

Att chefen stannar länge:  Jag hade en gång en chef som jag visste var en festprisse men han gick alltid först. Han ville nog inte visa den sidan utan ville att vi skulle ha respekt, men också tillåta alla att njuta av den mer uppslupna stämning som det blir när chefen gått.  

Källa: Sofia Larssons, vett- och etikettexpert.

Till att börja med, ska man ens gå på jobbfester eller är det säkrare att bara hålla sig hemma –eller festa med personer man inte behöver ha föredrag framför måndagen efter?

– Klart man ska gå! Det är alltid bra att knya band med arbetskompisar, säger Sofia Larsson, vett- och etikettexpert och författare till Moderna etikettboken.

Sommarens jobbfestligheter består ofta av både alkoholhaltig dryck och gemensamma lekar. Den första kanske mer populär än den andra. Men även om du är en sådan som inte gillar att leka tycker Sofia Larsson att du ska ta dig i kragen och vara med.

– Man ska inte sitta bredvid bara för att mmågot inte är i ens egen privata smak, det blir bara tråkigt om inte alla är med. Men såklart ska man inte vara med om leken går emot ens värderingar, säger hon.

►LÄS MER:  Vett- och etikettexperten: Så ska du bete dig i parken

Till skillnad från lekar kan alkoholintag vara något som kan leda till krokade blickar i golvet nästa jobbdag. Därför tycker Sofia Larsson att man ska vara sparsam med alkoholen bland kollegor.

– Ta det lugnt både för din egen skull, så du inte gör bort dig, och för andra människor som har problem med spriten, säger hon.

Men ibland blir det för mycket ändå. Gör du själv bort dig så ta det inte så hårt, tröstar hon. 

– Då tycker jag man ska vara lite avväpnande dagen efter, hälsa på kollegorna och säga 'oj förlåt men jag blev för full igår' och sen är det över, istället för att trycka bakom datorn och vara rädd.

Att våga vara privata och öppna sig för varandra på festen tycker hon däremot inte att man ska vara rädd för.

– Det är lite det festerna är till för, att se andra sidor hos varandra och prata privatliv. På många företag har man kanske en outtalad regel att man inte pratar om allt som hände kvällen innan utan man är lite schyssta mot varandra, säger Sofia Larsson.

Till sist har Sofia ett extratips till sommarfestfixarna:

– Tänk på att det svenska vädret är en högst ombytligt. Så ha ett alternativ om det blir kallt. Jag ogillar när man måste sitta ute och det inte finns infravärme eller jackor utan man sitter och fryser. Det blir en tråkig sommarfest! 

►LÄS MER:  Vett och etikett: Sommarplaggen du ska undvika på jobbet