Fakta: Vett och etikett i skidspåret

Uppträd trevligt mot varandra. Skrik inte i onödan.

Hjälp varandra. Till exempel om någon har ramlat.

Åk alltid i det högra spåret, vänster spår är "omkörningsspår".

Om du ramlar, ligg inte kvar i spåret utan kryp åt sidan. Risk att bli påkörd annars.

Förstör inte spåren. Saxa inte uppför, ploga inte i nedförsbacke. Om du måste, kliv i så fall ur spåret och saxa/ploga där.

Åk inte i fel åkriktning. Behöver du vända och åka tillbaka, gör det utanför spåret.

Källa: Längdskidledaren Matilda Rignells tips.

Motionsåkarna blir allt fler i skidspåren. Det märks inte minst på intresset för Frilufsfrämjandets olika skidaktiviteter. Där vill längdskidledaren Matilda Rignell slå ett slag för en vänlig ton i spåren. Till exempel tycker hon att det passar bättre att skrika "Ur spår!" på tävling än i motionsspåret. Det finns trevligare sätt att be någon att lämna plats i spåret.

– Samtidigt får långsamma åkare som åker i bredd ha koll bakåt, så att de kan flytta på sig. Det är bådas ansvar. Man ska ha koll på sin omgivning, säger Matilda Rignell.

Hon tycker inte att åkare generellt sett har sämre skidvett i dag än tidigare. Men det har blivit fler som är väldigt träningsfokuserade, räknar tider och inte främst ser skidturen som ett skönt sätt att komma ut i naturen.

– Det kanske är fler som tar skidåkning på större allvar i dag. Fler åker Vasaloppet, det är mer tävling och intresset för olika uthållighetssporter har ökat. Elitmotionärer blir väldigt fokuserade och det är kanske då "ur-spår-problemet" dyker upp, säger Matilda Rignell.