FAKTA
Konflikt om mineraler

Mineralen som används i många mobiltelefoner och datorer anses göda förödande inbördeskrig i bland annat östra Kongo-Kinshasa, med bland annat våldtäkt mot flickor och kvinnor som krigföring.

År 2010 lagstiftade USA om transparens för amerikanska bolag som handlar med mineraler från Afrika. Men effekten är oklar. Bland annat kommenterade Steve Jobs det hela med att det egentligen är omöjligt att garantera var mineralerna kommer ifrån. 

Även inom EU diskuteras ett lagförslag som ska förhindra att handel med mineraler från konfliktområden bidrar till våld och övergrepp. 

Fakta
D.R Kongo

Situationen för mänskliga rättigheter i Kongo kännetecknas av godtyckliga frihetsberövanden, plundringar, utpressning, kidnappningar, tortyr, våldtäkter, stympningar och utomrättsliga avrättningar.

I princip råder en närapå absolut straffrihet, med en avsaknad av fungerande statliga institutioner, korruption på alla nivåer, låg utbildningsnivå, säkerhetsproblem och svår fattigdom. Ett femtiotal rebellgrupper av både kongolesisk och utländsk härkomst opererar i östra DR Kongo och försörjer sig bland annat på illegal utvinning av mineraler, beskattning av civila och skogsavverkning.


KÄLLA: UD

”Våldtagen. Det som inte får hända har hänt. Jag vill berätta för alla er som känner mig, för jag är inte längre samma person.”

Så börjar ett Facebookinlägg från 31-åriga Victoria Edström från Uppsala, som på lördagsförmiddagen hade över 40 000 delningar.

Men det är inte Victoria som blivit våldtagen, utan miljontals andra flickor och kvinnor i krigshörjade Kongo, som hon precis kommit hem från.

– Jag tänkte att om jag skriver som att det är jag som varit med om det här får mina vänner ont i magen och läser vidare. Då flyttar känslan från mig till de som drabbats och man får en inblick i deras liv, säger Victoria till Metro.

LÄS MER: Tusentals ger stöd till presidenten

Victorias syster Volonärarbetar på Panzisjukhuset i östra delen av republiken Kongo, där kvinnor och flickor som blivit utsatta för våldtäkter av olika väpnade grupper som ett led i krigföringen får vård. När Victoria var där på besök fick hon träffa sjukhusets grundare, doktor Denis Mukwege. Det var han som fick Victoria att skriva.

– Jag har känt till ett tag att det här händer men känt sådan hopplöshet. Men när jag pratade med honom frågade jag - vad kan jag göra? Han sa att ju fler som får reda på det desto närmare kommer vi en lösning. Därför skrev jag inlägget, säger hon och fortsätter:

– Han gav mig något slags hopp i det hemska. Jag tror inte man orkar öppna upp för mörkret om man inte känner poäng i att ta in det, säger hon.

Och det var mycket att ta in. Victoria pratade inte med kvinnorna på sjukhuset. Hon ville inte störa i den extrema situation de befann sig i, där många väntar på operation för stora skador de fått när de våldtagits, ofta med knivar, gevärspipor och andra redskap. Men hon hälsade på dem. Bland annat den våldtagna 3-åriga flickan och den gravida 12-åring som hon nämner i sitt inlägg.

– Men trots att de varit med om så mycket hemskt hördes skratt. Det mörkaste har hänt ändå finns glädje och hopp, det är viktigt att komma ihåg, säger hon.

Victoria kom hem från republiken Kongo dagen innan nyårsafton. På nyårsafton skrev hon inlägget som berört tiotusentals. Att texten fått sådan spridning är Victoria glad över, eftersom hon vill att fler ska få upp ögonen för vad som händer med kvinnor i krig.

– Jag är bara en pyttliten bit. Jag hade ingen aning om att det skulle bli så stort. Folk har hört av sig och vill att jag ska översätta till engelska folk berättar att de ger pengar för att stödja till förändring. Det måste bli en förändring.

LÄS MER: FN anföll Kongo-rebeller

Här är inlägget som sprids på Facebook.