Fakta: Därför skypar vi med djuren

35 procent saknade husdjuret

15 procent ville se att det mådde bra

12 procent trodde att djuret saknade dem

11 procent ansåg att barnen saknade husdjuret

5 procent ville att djuret inte skulle glömma bort ägaren

2 procent skypade med djuret av misstag

51 procent hade en annan anledning

De som svarat kunde välja flera alternativ

Källa: eBeach

– Jag har hört talas om det någon gång. Man kan se det som ett tecken på att hunden numer betraktas som en familjemedlem. När tekniken finns så är det ju enkelt att skaffa sig en egen bild av hur ens hund har det på hemmaplan, säger Hans Rosenberg, informatör vid Svenska Kennelklubben.

Vanligast att ringa

Många väljer av olika anledningar att låta sina husdjur stanna hemma under familjens semester. På utlandsresor kan det ibland vara krångligt att ta med hundar och katter och en del stuguthyrare tillåter inte husdjur i bostaden.

– Ofta har hunden också det bättre på ett hundpensionat än om den behöver färdas långa sträckor i bil. Det normala är väl att ägaren helt enkelt slår ett vanligt telefonsamtal till den som sköter om djuret för att kolla hur det mår. Men kan man också få hjälp att själv se att hunden har det bra och inte sitter vid dörren och väntar så är det ju positivt, säger Hans Rosenberg.

Enligt den webbenkät som online-resebyrån eBeach gjort uppger 14 procent att de någon gång pratat med sitt husdjur via en videotjänst när de varit på resande fot. Två procent säger att de alltid gör det i samband med en resa.

"Visar omtanke"

– Det visar att vi bryr oss väldigt mycket om våra husdjur. Samtidigt som man talar med sina barn kan man också passa på att säga hej till hunden. Den är ju som en familjemedlem i dag, säger Hans Rosenberg.

– Den som pratar med hunden via Skype gör det för sin egen tillfredställelse. Men det visar också att man har omtanke om djuret.