Vapenembargot har varit i kraft ända sedan Vietnamkrigets dagar och president Obama gav beskedet att vapenembargot hävs fullt ut på en presskonferens tillsammans med sin vietnamesiske kollega Tran Dai Quang.

Det är det tredje besöket i landet av en sittande amerikansk president sedan krigets slut 1975. De forna fienderna har de senaste åren påtagligt förbättrat sina relationer. Obama sade att han hoppas att hans besök kommer att visa det vietnamesiska folket "den varma vänskap" som finns mellan de två länderna.

Kinas växande makt i regionen har fört de båda länderna samman och ett hävande av det amerikanska vapenembargot stod högt på dagordningen.

Handelsfrågor och brotten mot mänskliga rättigheter i Vietnam är andra frågor som kommer att diskuteras . Vietnam är en kommunistisk enpartistat som förföljer och fängslar oliktänkande.

Under första dagen av Obamas besök undertecknades ett avtal mellan flygbolaget Vietjet och flygplanstillverkaren Boeing om att köpa 100 passagerarplan till ett värde av 11,3 miljarder dollar.