Fakta: Skydda barnen

Barnen behöver prata, och få det som hänt förklarat för sig. Men inte för detaljerat. Närhet och extra mycket kärlek är viktigt för barn när svåra saker händer.

Bilder kan vara särskilt svåra för barn att bearbeta. Försök därför att begränsa det barn ser via nyhetssändningar och rapportering på nätet.

Källa: Eva Håkanson

– Det allra viktigast är att ty sig till dem man har nära, att prata med sin familj och sina vänner om det som hänt, säger psykologen Eva Håkanson.

Särskilt barn behöver mycket närhet och kärlek nu.

– Prata om det som hänt, förklara för dem, men inte för detaljerat, säger hon.

Det som har hänt väcker rädsla hos oss alla - det skakar om, och ondskan och våldet som kommer så nära får oss att tappa litet av fotfästet i vardagen Många känner också en oro över vart världen är på väg. Fast då gäller det att ta tillbaka det egna, vanliga livet, förklarar hon.

– Att göra saker som man brukar tycka om, och att hålla ihop med sina nära, det är viktigast just nu, tycker Eva Håkanson.

Uttryck känslor

Ärkebiskop Antje Jackelén tycker också att det är viktigt att ta tag i det man känner, och uttrycka det.

– Vi måste inse att attacken drabbar oss alla, och att den hotar det vårt liv bygger på. Men när vi uttryckt våra känslor så måste vi också svara på detta, och låta bli att bekräfta en kultur av hat och polarisering, säger hon.

Onda handlingar, som nu i Paris, de finns och har alltid funnits, förklarar hon.

– Vi kanske är lite naiva, vi tror att genom materiellt välstånd och utbildning så slipper vi onda gärningar. Men vi måste hela tiden träna oss själva i medmänsklighet för att erövra godheten, och också hjälpa våra barn att göra det, säger hon.

Att använda religion som en förklaring till terror är att missbruka religion, tycker hon.

– Det är inte så enkelt att det inte har med religion att göra, men det är missbruk av guds namn! Judar, kristna och muslimer tror på en gud som vill liv och barmhärtighet, säger Antje Jackelén.