ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 28 januari
- Publicerad : 28 januari

Vill få fler att testa sig – la upp en bild på sin livmodertapp

28-åriga modellen Tracy Kisshar postat en bild på sin livmodertapp för att uppmuntra fler att göra cellprov. ”Jag vill att andra ska veta vilken skada det kan göra att inte gå på testerna” säger hon.

Under hashtagen #smearforsmear uppmärksammas livmoderhalscancer under veckan i England. Tracy Kiss gick steget längre och lade upp en bild på sin livmodertapp. 

Under hashtagen #smearforsmear uppmärksammas livmoderhalscancer under veckan i England. Tracy Kiss gick steget längre och lade upp en bild på sin livmodertapp. 

Tracykiss.com

Foto:

Den här veckan är det Veckan mot Livmoderhalscancer i England och tvåbarnsmamman och tidigare modellen Tracy Kiss, valde att uppmärksamma det på ett väldigt bildligt sätt – genom att lägga upp en bild på sin livmodertapp på sin blogg TracyKiss.

►LÄS MER:  Jenn, 36, om sin brutala bild: "Bröstcancer är inte sexigt"

Ämnet ligger Tracy nära då hon under en cellprovtagning förra året fick reda på att hon har cellförändringar på sin livmodertapp.

– Jag har valt att skriva om mitt cellprov för att visa för andra som går igenom samma rädslor och osäkerhet att de inte är ensamma. De får veta vad de kan vänta sig genom att följa min behandling, säger hon till Metro.

Vill få fler att testa sig – la upp en bild på sin livmodertapp

Tracykiss.com

Foto:

Fakta
Cellprov

Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen som kallas livmodertappen och som mynnar ut i slidan.

Kvinnor mellan 23 och 50 år får en kallelse till cellprovtagning vart tredje år. Sedan får man en kallelse vart femte år när man är mellan 50 och 60 år.

 Visar provet på någonting onormalt kallas man till vidare provtagningar. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare förändringar som läker av sig själv, men en del behöver tas bort. Cellförändringar är inte cancer, utan ett förstadie till cancer. 

I stort sett all livmoderhalscancer orsakas av viruset humant papillomvirus.  

Stacy fick göra en biopsi och nu har hon fått veta att hon har ett virus som, om det inte behandlas, kan utvecklas till livmoderhalscancer. På sin blogg, som följs av 150 000 personer, berättar hon om sina tankar och känslor kring beskedet och delar med sig om en hel del information om cellförändringar, livmoderhalscancer och behandlingsmetoder.

– Jag hoppas att det kan få dem som tidigare undvikit att gå på sina cellprov att inse vilken skada det kan orsaka om det inte behandlas.

– Det är en väldigt kort procedur och kan rädda ditt liv.

Tracy Kiss har tidigare samlat pengar för välgörenhet. Bland annat för cancer genom att ge bort topless-foton på sig själv till de som donerade pengar. 

►LÄS MER:  Ny teknik påvisar dödlig cancer

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS