Bakgrund: Sanktionerna mot Iran

I juli i fjol knöts ett avtal mellan Iran och de så kallade P5+1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA) som ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, samtidigt som det bantas kraftigt och öppnas för FN-inspektioner. I utbyte ska de omfattande ekonomiska sanktionerna från FN, EU och USA hävas. FN:s vapenembargo mot Iran ska dock finnas kvar i ytterligare fem år och sanktionerna kan återupprättas om avtalet bryts.

Den 16 januari i år meddelade USA och EU att sanktionerna skulle hävas, sedan det internationella atomenergiorganet IAEA konstaterat att Iran levt upp till kraven om att avbryta anrikningen av uran.

Fortfarande kvarstår vissa praktiska hinder för handel med Iran. Amerikanska banksanktioner är alltjämt i kraft vilket försvårar internationella betalningar till och från landet.

Källa: TT:s arkiv

– Den här resan är en del i en rad resor som Zarif och andra iranska ministrar gjort för att uppmuntra till investeringar i Iran. Och det är kanske väldigt intressant för europeiska länder, Iran är ju en stor marknad. Men jag är oroad för att situationen för de mänskliga rättigheterna i landet glöms bort, säger författaren, journalisten och exiliraniern Naeimeh Doostdar till TT.

Hon lämnade Iran efter att ha fängslats i samband med presidentvalet 2009 och bor sedan flera år i Malmö.

Hoppas på kritik

Doostdar lyfter fram den begränsade yttrandefriheten i Iran, fängslandet av oliktänkande, de många avrättningarna, liksom situationen för minoriteter och kvinnor.

Hon hoppas att utrikesminister Margot Wallström ska våga lyfta människorättsfrågor vid mötet med Zarif.

– Vi får se... Utrikesministern har flera gånger reagerat kring mänskliga rättigheter i olika delar av världen. Och vi som journalister och människorättsaktivister, vi förväntar oss det. Även om man vill ha en bra relation till Iran kan man åtminstone nämna att man oroar sig för den nuvarande situationen, säger hon.

Protest mot besöket

Även Iranska rikförbundet i Sverige (IRIS), som beskriver sig som en politiskt och religiöst obunden förening, hoppas att regeringen ska pressa Zarif.

– Vi vill att Wallström, eller statsministern, ska försöka påminna omvärlden om att man inte har stängt ögonen för mänskliga rättigheter och bara bryr sig om ekonomiska rättigheter, säger Shahpour Hajinejad, styrelseledamot i IRIS.

Vid lunchtid på onsdagen hålls en protest vid Mynttorget i Stockholm mot Zarifs besök, arrangerad av organisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI).