Bakgrund: Avslöjades i Boston

Omfattningen av övergreppen av präster och andra anställda inom den katolska kyrkan blev känd 2002, när Boston Globe avslöjade att kyrkan visste om övergreppen, men i stället för att ställa präster till svars flyttade man dem från församling till församling.

Den första artikeln tidningen publicerade hade rubriken "Kyrkan tillät övergrepp av präst i flera år" och följdes av åtskilliga hundra artiklar. Totalt har 271 präster i Boston anklagats för övergrepp.

När skandalen briserade följdes den av liknande historier världen över. I norska Trondheim tvingades den nu avlidne biskopen Georg Müller sluta sedan han erkänt övergrepp på en korgosse.

Fortfarande kommer avslöjanden om att präster som sparkats från församlingar i USA efter övergrepp kan fortsätta att arbeta inom kyrkan i sydamerikanska länder.

Historien om det journalistiska arbetet bakom avslöjandena på Boston Globe berättas i filmen "Spotlight", som bland annat vann Oscarsgalans finaste pris för bästa film i år.

Källor: Boston Globe, Reuters, Global Post, CNN, Vårt Land

Fakta: Ballarat och övergreppen

Ballarat är en stad i delstaten Victoria i Australien med cirka 100 000 invånare. Under 1970-, 1980- och början av 1990-talet utsatte en grupp pedofiler som arbetade på skolor inom den katolska kyrkan barn för övergrepp. Under en period tros samtliga pojkar mellan 10 och 16 år på en skola ha utsatts för övergrepp och alla manliga lärare på skolan tros ha varit inblandade. I stället för att anmäla prästerna valde personer i kyrkans ledning att inte göra någonting, eller flytta personerna till andra församlingar.

Den värsta prästen, Gerald Ridsdale, sitter i fängelse. Han har dömts för minst 130 fall av övergrepp.

I en pojkklass har 12 av 33 personer i dag begått självmord. Ballarat har beskrivits som den farligaste platsen i Australien för barn.

2013 tillsatte regeringen en kommission för att utreda hur institutioner hanterat övergreppen mot barn. Fram till den 1 mars har kommissionen tagit emot 29 223 samtal, 16 171 brev och mejl och hållit 4 874 privata samtal om övergreppen.

Källa: Royal Commission Into Institutional Responses to Child Sexual Abuse, ABC News

David Ridsdales efternamn får många australier att rysa. Han delar det med Gerald Ridsdale, en präst som begick övergrepp på hundratals pojkar. Att de bär samma efternamn är ingen slump.

– Tyvärr är Gerald min farbror, en av Australiens mest notoriska pedofiler. Han förgrep sig på mig mellan jag var 11 och 15, säger David Ridsdale till TT.

I 20-årsåldern brottades Ridsdale med skammen.

– Jag ringde någon jag trodde var min vän, en biskop i Melbourne, för att få hjälp. Han frågade vad det skulle kosta för att jag skulle hålla tyst. Jag sade "fuck you George, och allt vad du står för".

Steg i graderna

Drygt 20 år senare har biskop George Pell klättrat till toppskiktet i katolska kyrkans hierarki. Han är skattmästare och kardinal i Vatikanen, och i centrum för en utredning kring hur kyrkan hanterat övergreppen.

Pell har pressats i tv-sända förhör av en kommission som tillsatts av Australiens regering. Uppdraget är att reda ut vad kyrkan visste och hur den hanterade övergreppen inom dess väggar. Pell nekar till att ha försökt muta David Ridsdale, men medger att han inte heller gjorde något för att hjälpa honom. Pell säger också att han fick indikationer på att en munk "burit sig illa åt med pojkar".

– Jag gjorde ingenting åt det.

Många drabbade

I Ballarat i australiska Victoria är övergreppen ett öppet sår. Hundratals barn drabbades medan kyrkan sopade problemen under mattan och övergreppen, som begicks av flera präster och munkar, fortsatte. Gerald Ridsdale sitter i fängelse sedan början av 1990-talet, bland annat för att hans brorson gick till polisen.

– Vi vet inte hur många offer det finns i Australien. Kommissionen, liksom vi, har tagit emot ett enormt stort antal, säger Chris MacIsaac, talesperson i Broken Rites, en organisation för offer för sexuella övergrepp inom kyrkan.

Många offer får problem för livet, som posttraumatisk stress och alkohol- och drogmissbruk. Cathy Humphreys, professor i socialarbete vid Melbourne University, säger att många tar sina liv.

– Övergreppen har slitit sönder familjer, lett till trasiga relationer.

Tv-sända förhör

På grund av kardinal Pells vacklande hälsa har han frågats ut via länk från Rom. En grupp offer från Ballarat, med David Ridsdale i spetsen, lyckades samla ihop pengar för att vara på plats där under förhören.

I torsdags träffade gruppen Pell för ett samtal där han lovade att arbeta med offren för att hindra framtida övergrepp.

– Det var väldigt känslosamt för alla, säger Ridsdale.

Mötet med kardinalen är viktigt för läkningsprocessen, tror Cathy Humphreys.

– Att få prata med honom innebär inte bara ett erkännande av deras lidande från högsta ort, utan också en chans att få kyrkan att erkänna att det inte bara rör sig om isolerade händelser, utan om strukturella problem.

Blickar framåt

För Ridsdale har resan till Rom varit viktig.

– Jag är stolt över vad den här gruppen har gjort. Tillsammans har vi blivit en stark kraft och tagit vår kamp till själva Vatikanen. Och nu förstår världen att det här inte är ett problem i Boston eller Australien, utan överallt.

När Ridsdale vågade berätta öppet om övergreppen blev han misstrodd och hårt ansatt i lokalsamhället. I dag vågar många fler tala högt om det som hänt. Och även om såren aldrig kommer att läka helt, så är de nu beredda att gå vidare, enligt David Ridsdale.

– Vårt fokus ligger på framtiden, vi vill vara de sista offren.