Fakta: Reglerna

Skönhetsbranschen är en oreglerad mångmiljonindustri. Förra året gjordes en statlig utredning, där frågan om åldersgränser togs upp. Så här skriver utredarna:

En kroppsbehandling är en konsumenttjänst och en personlig angelägenhet och ur ett konsumentperspektiv är frågan om huruvida barn under 18 år får göra en kroppsbehandling eller inte främst en fråga mellan vårdnadshavaren och barnet. Om en generell åldersgräns på 18 år skulle införas för kroppsbehandlingar skulle det bland annat innebära att barn som har besvärande hårväxt på kroppen, barn med utstående öron eller missprydande ärr eller barn med svår acne inte skulle kunna göra dessa behandlingar före 18 års ålder.

Men på SHR:s salonger görs sådana behandlingar bara efter remiss från läkare, skriver GP.

Källa: Göteborgs-Posten.

När GP:s reporter utgav sig för att vara mamma till en elvaåring, snart tolv, svarade fem av tio salonger ja till underlivsvaxning.

– Ja visst. I dag? Ska det vara brasilianskt eller bara bikinilinje? var ett av svaren.

Fem av salongerna sade nej, och hänvisar till olika åldergränser de själva satt upp. När GP senare konfronterar de salonger som sagt ja är det flera som tar tillbaka sina uppgifter. Två står fast, om föräldern ger sitt tillstånd eller om det "är jättejobbigt att de har mycket hår".

Skönhetsbranschen är oreglerad, och enligt GP kryper samtidigt intresset för olika behandlingar, som vaxning, ner i åldrarna.

Annica Joensuu är ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation (SHR).

– Vårt förbund har satt en 18-årsgräns för vaxning. På våra salonger vaxar vi ingen under 18. Vi kan utföra laserbehandlingar på unga som fått remiss från sjukvården, oftast för att de har mycket hår i ansiktet, men skulle aldrig göra det om kunden själv frågade, säger hon till tidningen.

Men endast en liten del av Sveriges alla hudterapeuter är medlemmar i SHR och de som inte är det får sätta upp sina egna regler.

Joensuu säger att det blir allt vanligare att medlemssalongerna ringer för att fråga om råd när det gäller unga.

– Min känsla är att det oftast är mammorna som trycker på om hårborttagning, inte barnen själva. Jag säger till salongerna: ni får inte säga ja. Säg att de kan prova att raka eller använda hårborttagningskräm, och så får de komma tillbaka när de är 18, säger hon till GP.