Fakta: Höst i hela landet

Just nu råder höst i nästan hela landet. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen ligger under tio grader under fem dagar i följd. Bara längst upp i norr, vid malmfälten, råder vinter. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen ligger under noll grader fem dagar i följd.

Källa: SMHI

– Det är riktigt varm luft som strömmar in, men om det blir värmerekord är svårt att säga nu, säger Lisa Frost, jourhavande meteorolog på SMHI.

Runt tio grader kan vi räkna med i Svealand och Götland, och längs Smålandskusten till och med upp mot 14 grader. Fast det är inte alldeles säkert att höstsolen kommer att lysa på oss.

– Störst solchanser i morgon lördag är det i Norrland. Men där står solen så lågt och är uppe så kort tid nu.

I övriga landet kan det bli lite sol, men vi ska inte räkna med klarblå himmel.

Framåt lördagseftermiddagen drar ett nederbördsområde in över norra Sverige, medan resten av landet får ömsom sol och ömsom gråväder.

Oktober har varit väldigt torr, berättar Lisa Frost. Sammanställningen är inte klar ännu, men det går ändå att konstatera att det regnat ovanligt lite denna höst.

– Det gäller hela landet, utom norra Jämtland och Lapplandsfjällen, där har det varit normalt.

Framöver ser det ut som om vintern får vänta. Åtminstone ett tag.

– Jag ser tio dagar framåt, och då är det bara mild luft över i stort sett hela landet. Vintern ser inte ut att avancera söderut. Just nu har vi bara vinter i den allra nordligaste delen, säger Lisa Frost.