Fakta: Snökanon

Långa band med täta snöbyar kan uppstå när mycket kall luft strömmar ut över öppet vatten i Östersjön. Populärt brukar man kalla dessa band för snökanoner. De är vanligast längs kuststräckan från Hälsingland ner till Uppland samt mellan Västervik och Mönsterås.

Snökanonerna kan medföra mycket stora snömängder. I december 1998 kom det till exempel 1,5 meter snö i och kring Gävle. En tumregel är att luften på 1 500 meters höjd ska vara minst 15 grader kallare än havsvattnet för att riktigt kraftiga snöbyar ska bildas.

Källa: SMHI

Fakta: Råd till vinterbilisten

Ta det lugnt och visa hänsyn.

Sänk hastigheten och håll avstånd.

Ta till lite extra tid för resan.

Se över vinterutrustningen, kolla vinterdäcken.

Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägar. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av tyngre fordon.

Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar.

Håll koll på väderprognoser och trafikinformation.

Överväg andra färdsätt än den egna bilen.

Källa: Trafikverket

Snön bara fortsätter att falla över landet. Inför natten är det klass 1-varningar för kraftigt snöfall längs i princip hela ostkusten, från Västerbotten ner till Småland samt Öland, Gotland och området sydväst om Vänern.

De närmaste dagarna blir det minusgrader i hela landet, möjligen med undantag för Skåne där temperaturen kan stiga över nollan.

Men det var inga större vägproblem under måndagskvällen, enligt Trafikverket.

– Det är inget som vi har fått in direkt. Men det är verkligen vinterväder över hela landet nu, och lokal halka, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Avstängda Europavägar

Tidigare under dagen åkte flera lastbilar av E4 i söder om Nyköping. Vägen fick delvis stängas av under flera timmar och trafiken leddes om. I Blekinge körde en personbil in i mitträcket på E22 mellan Karlshamn och Ronneby. Där stängdes vägen av helt och trafiken fick ledas om vid bärgningen.

Även i Västernorrland har snön orsakat bekymmer i trafiken. Förutom flera bilolyckor har halkan fått många att söka sig till akutmottagningen på sjukhuset i Sundsvall, med bland annat handledsskador.

– Som mest har vi haft 30 patienter samtidigt och det har givetvis orsakat långa köer som drabbat patienterna, säger akutens enhetschef Per Bergman till SVT Nyheter Västernorrland.

Gotland såg ut att få måndagens värsta väder och SMHI varnade för kraftiga och täta snöbyar, "snökanoner", in över ostkusten och uppemot två decimeter snö på ön. På kvällen var dock läget lugnt, enligt räddningstjänsten.

Inställda tåg

– Det har inte varit speciellt utsatt ännu, men de har en klass 2-varning där i natt så vi får väl se vad som komma skall, säger Tommy Wållberg, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

För tågen var det bland annat ett spårfel söder om Stockholms central som skapar förseningar och en del inställda avgångar på sträckorna Stockholm–Eskilstuna/Göteborg/Malmö/Karlstad/Oslo. Det berodde, enligt SVT Nyheter Stockholm, på en spricka i en växel som gör att bara ett av de två spåren kan användas.

Spårfelet ska fixas och prognosen är att trafiken kan fungera som vanligt klockan 05.00 på tisdagsmorgonen.

Inställd färja

I Västerbotten har färjan till Holmön fått ställas in på grund av snöovädret. Färjan kommer att börja köra igen på tisdagsmorgonen klockan 08.00, men den tiden är preliminär och kan ändras, enligt Trafikverket.

Lite längre norrut, i byn Övre Bäck söder om Skellefteå, har snön vräkt ner den senaste tiden.

– Det är rejält med snö, jag mätte just och den visar 97 centimeter, just kring metern, säger bybon Kenny Berggren till P4 Västerbotten.

Han är redan less på snön – och mer av den varan väntar framöver.

– Man skulle ha varit en björn och gått i ide, det hade nog varit det bästa, säger han och skrattar.