Fakta: ALS

ALS, amyotrofisk lateral skleros är namnet för en grupp sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till muskelförtvining och förlamning.

Det finns inget botemedel för ALS, men behandling kan bromsa sjukdomsförloppet.

Forskare uppskattar att 220 personer i Sverige insjuknar i ALS varje år.

Källa: Hjärnfonden

115 miljoner USA-dollar, eller nästan en miljard svenska kronor, donerades till ALS-forskning via ishinks-utmaningen som blev ett viralt fenomen för två år sedan. Människor världen runt filmade sig själva när de hällde en hink vatten över huvudet för att sedan meddela att de skänkte pengar till ALS-forskning och utmanade en vän att göra detsamma.

Nu har forskare, finansierade av viralinsamlingen, hittat en ny gen, NEK1, som kan vara bidragande till sjukdomen, rapporterar brittiska mediehuset BBC.

Över 80 forskare i elva länder har letat efter risk-gener för att utveckla ALS hos familjer där sjukdomen finns i släkten. "Den sofistikerade genanalysen som lett till det här fyndet möjliggjordes endast genom det stora antalet tillgängliga stickprover" kommenterar Lucie Brujin, talesperson för ALS association.

Tack vare att man identifierat NEK1-genen finns nu möjligheten att behandla den. Även om bara tio procent av ALS-patienterna har den ärftliga formen av sjukdomen tror forskare att genetik kan vara en bidragande faktor i fler fall.