En entreprenör anlitad av Rosatom skulle förra månaden flytta det massiva stålhöljet som innesluter reaktorn när kranen fallerade och hela konstruktionen föll till marken.

Allmänheten i Vitryssland, som drabbades hårt av katastrofen vid kärnkraftverket Tjernobyl 1986, pressade förra veckan president Aleksandr Lukasjenko att kräva att höljet byts ut även om skadan skulle vara obetydlig.

På torsdagen meddelade energiminister Vladimir Potuptjik att en regeringskommission fattat beslut om att byta ut reaktorhöljet och framfört kravet till den ryska parten.

Rosatom har försäkrat att höljet är säkert, medan vitryssar har anklagat myndigheterna för att "mörka" olyckshändelsen den 10 juli. Under två veckor rapporterades det inte om den. Händelsen blev känd först när lokala aktivister uttryckte oro över att konstruktionen inte längre var säker.

Kärnkraftsbygget har pågått sedan 2013 i staden Ostrovets i västra Vitryssland, omkring en mil från gränsen till Litauen. Enligt planerna ska de två reaktorerna på 1 200 megawatt tas i bruk 2018.

Litauen har redan uttryckt oro över projektet.