ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 2 november 2015
- Publicerad : 2 november 2015

Vittne gav motiv i Lisa Holm-mordet

Mycket teknikaliteter kring dna-fynd och själva dödsorsaken präglade fjärde dagens rättegång i Lisa Holm-fallet.I kavalkaden vittnen fanns också experter som å ena sidan ifrågasatte utredningen och å andra sidan beskrev att brottet kan vara sexuellt motiverat.

Rättegången om mordet på Lisa Holm har pågått i fyra dagar. ARKIVBILD.

Rättegången om mordet på Lisa Holm har pågått i fyra dagar. ARKIVBILD.

Marcus Ericsson/TT

Foto:

Totalt hördes 13 personer, varav tre på telefon och en på videolänk, under måndagens förhandlingar i Skaraborgs tingsrätt.

Lisa Holms föräldrar och syster var med under hela dagen, men valde att gå ut när rättsläkaren Adam Berkowicz vittnade. Han har kommit fram till att Lisa Holm med största sannolikhet dog den 7 juni, samma datum som hon försvann. Hon har enligt hans uppfattning kort tid efter döden placerats i klädskåpet i en arbetsbod på gården Martorp där hon hittades efter fem dagar. Dödsorsaken anser han är hängning.

– Hängning är en vanlig dödsorsak. Men mord genom hängning är ovanligt, förklarade rättsläkaren.

Inga märkbara reaktioner

Den mordåtalade 35-åringen lyssnade på rättsläkarens beskrivning utan märkbara reaktioner. Han tittade mest tomt framför sig.

En annan rättsmedicinsk expert som försvaret kallat in ansåg att dödsdatumet inte går att fastställa till en specifik dag och hon bedömde att dödsorsaken snarare var strypning.

Målsägandebiträdet Tore Brandtler tycker inte att deras olika bedömning har någon avgörande betydelse.

– Det är ändå samma gärningsman.

En pensionerad kriminalkommissarie, Jan Olsson, som granskat utredningen för försvarets räkning, kom med flera ifrågasättanden. Bland annat undrade han över att det inte finns dna från 35-åringen på tejpen och snöret runt flickans hals.

En mängd dna-spår från 35-åringen finns däremot på både rät- och avigsidan av Lisa Holms kläder. En expert från Nationellt forensiskt centrum (NFC) avfärdade risker för att dna blandats ihop vid undersökningen. Försvaret har annars drivit linjen att 35-åringens dna har funnits i lokalerna där han har arbetat. Han fortsätter att neka till alla anklagelser.

Kan vara sexuellt motiverat

Uppgifter från en representant från Missing People om att 35-åringen försökte att mota bort dem från att leta på gården Martorp säger han inte stämmer. Vittnet höll dock fast vid sin berättelse när han hördes i rätten.

Den rättsmedicinska undersökningen visar inga tecken på att Lisa Holm utsatts för ett sexuellt övergrepp, men när hon hittades var hon delvis avklädd med byxorna neddragna. Professor Niklas Långström vid Karolinska institutet, som forskat länge kring vålds- och sexualbrott, berättade för tingsrätten att det ändå kan vara ett sexuellt motiv. Det kan handla om att leva ut en sexuell fantasi.

– Ofta har brottet föregåtts av planering, kanske i veckor eller månader. Att det blir ett specifikt offer kan vara mer slumpmässigt, förklarar Niklas Långström.

Fakta: Rättegången

Rättegången i Lisa Holm-fallet beräknas pågå i fem dagar i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Onsdag 28/10: Åklagarens sakframställan samt syn på det område där mordet ska ha ägt rum på Kinnekulle.

Torsdag 29/10: Målsägandeförhör, i det här fallet med Lisa Holms far. Därefter förhör med den misstänkte 35-åringen. Dessutom flera vittnesförhör med bland annat arbetskollegor till Lisa Holm samt personer som har befunnit sig i det aktuella området vid tiden för mordet.

Fredag 30/10: Ytterligare vittnen, som advokat Inger Rönnbäck kallade in under onsdagen. Bland annat den polis som kom till den misstänkte på natten efter försvinnandet och personer som gjort olika iakttagelser i området.

Måndag 2/11: Vittnesförhör med bland annat personer från Missing People, grannar och personer som arbetat med till 35-åringen samt kriminaltekniker, rättsläkare och en expert från polisens gärningsmannaprofilgrupp.

Tisdag 3/11: Personalia kring 35-åringens personliga förhållanden samt slutanföranden från vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och advokat Inger Rönnbäck.

LÄS MER: Vittne kan ha sett 35-åringen

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS