Fakta: Volvo Cars i Kina

Volvo Cars såldes 2010 från Ford till kinesiska intressen.

Zhejiang Geely Holding äger 51 procent. En regional utvecklingsfond i Daqing, i norra Kina, äger 37 procent. En liknande fond i Shanghaiområdet äger 12 procent.

Moderbolaget Geely Holding äger även biltillverkaren Geely Automobile.

Volvo Cars har bilfabriker i Chengdu och Daqing, och en motorfabrik i Zhangjiakou, nära Peking.

Kina var i fjol Volvo Cars största enskilda marknad, före Sverige och USA.

I natt presenterade Volvo Cars sin nya strategi för Kina i ett pressmeddelande. Större produktionskapacitet och en fokusering på Kina som ett globalt tillverknings- och exportcenter är några av nyheterna. Orsaken till utökningarna är den växande efterfrågan på företagets nya bilar i USA, Europa, Asien och Stillahavsregionen, enligt företaget

Volvo Cars kommer att tillverka bilarna i S90-serien på fabriken i Daqing i Heilongjiang i norra Kina samt flytta produktionen av den nya premiumsedanen i S90-serien från Europa till Kina.

Totalt kommer företaget att ha tre fabriker i Kina, en för varje serie.

Den nya, uppdaterade versionen av S90-sedanen och lyxmodellen Excellence blir de mest exklusiva modellerna som hittills tillverkats i Kina, enligt Volvo Cars.

Den officiella premiärvisningen av de nya modellerna sker under den kinesiska bilsalongen i Kanton i slutet av november.

"Kina spelar en allt viktigare roll i våra globala tillverkningsambitioner. Våra fabriker här kommer att leverera förstklassiga produkter för export till hela världen de kommande åren. De kommer att hjälpa oss att nå vårt mål på 800 000 sålda bilar om året till 2020", säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i pressmeddelandet.