Fakta: Egyptens revolutioner

År 2012 hölls det första presidentvalet efter revolutionen under arabiska våren där presidenten Hosni Mubarak störtades.

Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi vann valet med knapp marginal och kom att regera ett mycket polariserat Egypten.

Han avsattes av militären sommaren 2013 efter omfattande folkliga protester. Denna andra revolution på kort tid slutade med att förre arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi grep makten. I det första valet fick han 93,3 procent av rösterna enligt de officiella resultaten, som kritiserades milt av EU:s valobservatörer men utlöste ett ramaskri hos kritiker i Egypten.

Vreden riktas mot regeringens beslut att lämna över två öar i Röda havet till Saudiarabien, uppger en säkerhetskälla.

Överenskommelsen om öarna, som slöts när Saudiarabiens kung Salman besökte Kairo förra veckan, har utlöst en våg av kritik mot den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi. Han grep makten i en blodig kupp efter upproret mot den folkvalde islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013. Sisis företrädare har senare dömts till döden, vilket fått hård kritik av både USA och EU.

I centrala Kairo samlades i dag kring 200 demonstranter och skanderade "ner med militärstyret", det slagord som hördes under upproret mot president Hosni Mubarak under den arabiska våren 2011. I Mohandessin avfyrade polisen tårgas mot tiotals demonstranter.

– Jag protesterar på grund av den allmänna situationen i landet, och inte bara på grund av öarna, berättar ingenjören Mohamed Hussein, en av dem som tog till gatorna i dag för att visa sitt missnöje.

Polisen varnade i går egyptier för att delta i demonstrationer sedan aktivister manat till protester runtom i Kairo efter fredagsbönen i dag.