"Uppgifterna om provsprängning i Nordkorea är djupt oroande", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Uppgifterna om en vätebombssprängning i Nordkorea är djupt oroande, anser Wallström. Om de stämmer så äventyrar sprängningen säkerhet och fred inte bara i regionen utan på ett internationellt plan, och bör därför fördömas, skriver Margot Wallström i ett uttalande under onsdagsförmiddagen.

Provsprängningen bryter både mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd och mot pricniperna i provstoppsavtalet, och Sverige uppmanar tillsammans med EU och det internationella samfundet Nordkorea att respektera resolutionerna från FN:s säkerhetsråd samt principerna i provstoppsavtalet.

Kina kritiskt

Kina "motsätter sig bestämt" sprängningen, som man menar utförts "utan hänsyn till det internationella samfundets motstånd", säger UD-taleskvinnan Hua Chunying i Peking enligt nyhetsbyråer.

Bland övriga som reagerar hörs Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond som skriver på Twitter: "Om rapporterna om vätebombsprov i Nordkorea är sanna så är det ett gravt brott mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd och en provokation som jag fördömer utan reservation".

Också Frankrikes president François Hollande kallar de påstådda provsprängningarna för "en oacceptabel överträdelse av FN:s säkerhetsråds resolutioner", och efterlyser en kraftfull reaktion från omvärlden.

Oförutsägbar regim

Även Norges utrikesminister Børge Brende reagerar:

– Detta är ett allvarligt hot mot global säkerhet och fördöms å det kraftigaste, säger Børge Brende.

Nordkorea är en av de mest oförutsägbara regimerna i världen, provsprängningen visar att de har kunskaper för att provspränga kärnfysiska vapen, anser Brende.

– Vi vet inte vilket regimens nästa drag är. Därför är det inte bara ett regionalt hot utan ett globalt hot, säger Brende, som nu hoppas att FN:s säkerhetsråd – inkallat till ett snabbt möte i dag efter uppgifterna om sprängningen – ska enas om att fördöma den.

– Provsprängningen bryter mot ickespridningsavtalet och säkerhetsrådets resolutioner, säger Brende enligt nyhetsbyrån NTB.