I en intervju i SVT:s Rapport efter terrordåden i Paris sade Margot Wallström (S) att "man kommer tillbaka till situationer som den i Mellanöstern där inte minst palestinierna ser att det finns ingen framtid för oss, vi måste antingen acceptera en desperat situation eller ta till våld".

Hon nämnde aldrig Israel, men mötte starka reaktioner från landet, som kallade upp Sveriges ambassadör till utrikesdepartementet.

– Jag tror det där är utklarat nu. Vi hade först talat om dådet och sen talade vi om radikalisering. Och radikalisering är illa var den än förekommer, säger Margot Wallström till Expressen.

"Det får Israel svara på"

Utrikesministern vill inte svara på hur relationen mellan Israel och Sverige påvekas.

– Israel upprörs över allt vi gör så det är inte för oss att svara på. Utan det får Israel svara på, säger Wallström till tidningen.

Folkpartiledaren Jan Björklund är kritisk till Wallströms tv-uttalande.

– Utrikesministerns inställning till Israel är väl känd, men det hade väl varit ett lämpligt tillfälle att inte koppla ihop Israel med det som skedde, säger Björklund till TT.

Även Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att uttalandet var olämpligt, men vill inte göra någon stor sak av det.

Terrorismen viktigare

– Det viktigaste nu är kampen mot den internationella terrorismen och det är mycket större än partipolitik, säger hon.

– I arbetet mot internationell terrorism är det så klart viktigt att Sveriges röst är stark, och varje gång vi får den här typen av situationer med uppkallande eller till och med hemkallande av ambassadörer så riskerar förstås Sveriges röst i världen att försvagas. Därför är det onödigt och olyckligt, säger Kinberg Batra.

Statsminister Stefan Löfven tycker att kritiken är orättvis.

– Hon för ett långt och riktigt resonemang om vad som skapar terrorism och att människor dras till sådana här rörelser. Det är inte kopplat till kritik mot Israel. Det är en legitim diskussion, säger han.