Fakta: Årets KU-utfrågningar

Från nuvarande regering:

Statsminister Stefan Löfven (S) – 29 april

Utrikesminister Margot Wallström (S) – 7 april

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) – 19 april

Inrikesminister Anders Ygeman (S) – 18 april

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) – 18 april

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) – 26 april

Näringsminister Mikael Damberg (S) – 21 april

Från den förra regeringen:

Utrikesminister Carl Bildt (M) – 21 april

Migrationsminister Tobias Billström (M) – 14 april

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) – 26 april

Övriga kallade är inte statsråd.

Källa: KU

Det framgick av Margot Wallströms svar i KU att hon tyckte att ledamöterna inte alltid ägnade sig åt konstitutionella frågor.

– Nja... Man fick ju ibland leta väldigt noga innan man hittade vad som skulle kunna vara en konstitutionell vinkling. Det är ju kontroversiella frågor som har skapat väldig debatt, så frestelsen är stor att göra det till ännu en politisk diskussion. Men deras roll är faktiskt att granska om några fel är begångna, säger Margot Wallström till TT efter utfrågningen.

– Jag tycker att man ska ha respekt för KU, som ska granska det konstitutionella. Men jag kan tycka att det är synd att man med 48 anmälningar som oppositionen har gjort riskerar att underminera litet grann förtroendet för KU, om det bara blir en annan politisk arena, säger hon.

Anmärkningsvärd kritik

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) reagerar på Margot Wallströms kritik.

– Det är konstitutionsutskottet som granskar Margot Wallström. Det är inte Margot Wallström som granskar konstitutionsutskottet. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att utrikesministern använder det här tillfället för att angripa utskottet i stället för att kommentera de viktiga frågor som hon är här för att diskutera, säger han till TT.

– Vad gäller diskussionen om Israel och utomrättsliga avrättningar så handlar ju den om att hantverket utrikespolitik i hög grad görs genom uttalanden. Om man inte hanterar uttalanden på ett skickligt och konsekvent sätt, så klarar man inte hantverket, och det är ju det KU här granskar, säger Andreas Norlén.

Konsekventa uttalanden

Wallström utfrågades kring tre ämnen: uppsägningen av Saudiavtalet, den militära hjälpen till Frankrike samt uttalandena om Israel och "utomrättsliga avrättningar".

Det sistnämnda upptog mest tid i den öppna utfrågningen. KD hade anmält henne för att uttalandena varit motsägelsefulla och oförenliga. Ibland syftades det på Israel och ibland var det ett generellt resonemang om folkrätten.

– Hur ska Israel uppfatta det, säger Tuve Skånberg (KD).

– Mina uttalanden har beretts inom regeringskansliet enligt gängse principer. De är inte motsägelsefulla, de är konsekventa i sitt innehåll, säger Wallström,