Fakta: Vad har hänt?

Peter Dahlin arbetar för organisationen China Urgent Action Working Group, som stöder människorättsaktivister i Kina. Han greps den 3 januari på oklara grunder. Först den 16 januari fick personal från svenska ambassaden träffa honom.

Gui Minhai är förläggare och bokhandlare i Hongkong. I höstas försvann han i Thailand. Sedan dess har fyra av hans kolleger också försvunnit. Svenska myndigheter har ännu inte fått träffa honom.

Den 8 januari blev den kinesiske ambassadören i Stockholm uppkallad till UD. Även EU har reagerat och vill ha klargöranden om vad som har hänt.

– Det är helt oacceptabelt att man tvingar dem att paradera. Det är ett oacceptabelt beteende, och vi använder alla våra diplomatiska kontakter för att försöka få så mycket information som möjligt och få träffa dem som är frihetsberövade, säger Wallström till TT.

Peter Dahlin och Gui Minhai har den senaste tiden framträtt i tv-kanalen CCTV där de tar på sig brott. I det första fallet handlar det om att verka för en påstått olaglig organisation som äventyrar Kinas säkerhet, i det andra fallet en gammal smitningsolycka.

"Vi vill träffa dem"

– Vi protesterar förstås mot den här behandlingen och använder våra diplomatiska kontakter och talar om att vi tycker att det är oacceptabelt och att vi begär information och vill träffa dem. Vi har fått träffa en av dem, säger Margot Wallström.

EU uppger i ett uttalande att unionen förväntar sig en snabb lösning i enlighet med internationell rätt i fallet med Dahlin. Gripandet och tv-sändningarna av erkännanden är en del av en "oroande trend" som gör att Kinas respekt för mänskliga rättigheter kan ifrågasättas, enligt EU.

Den människorättsorganisation som Dahlin arbetar för och varit med att grunda, Chinese Urgent Action Working Group, har tillbakavisat anklagelserna mot honom som falska och ogrundade.

"Oroande"

"Det är oroande, men också tydligt, att myndigheterna verkar vara inställda på att sätta dit Peter, delvis för att stödja deras tal om fientliga utländska krafter, som har varit en del av retoriken i flera år", skriver organisationens talesperson Michael Carter i ett mejl till TT.

De två svenskarna greps helt oberoende av varandra. Människorättsaktivisten Peter Dahlin greps i början av januari när han var på väg till flygplatsen i Peking. Den Hongkong-baserade svensk-kinesiske förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai försvann i Thailand i oktober.