Fakta: Bostadskön i Stockholm

Den genomsnittliga kötiden för en innerstadsbostad i Stockholm 13 år, enligt bostadsförmedlingens hemsida.

Den 31 december 2015 stod omkring 516 000 personer i kö hos Stockholms bostadsförmedling.

Det tog enbart ett halvår för utrikesministern att få det attraktiva hyreskontraktet i Stockholms innerstad av Kommunal. För andra är snittiden i den kommunala bostadskön 13 år.

Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, vill att en åklagare utreda om ett mutbrott kan ha begåtts när Wallström fick sin lägenhet.

– Ja, det tycker jag. För när de här frågetecknen uppkommer så är det ändå åklagare på riksenheten mot korruption som ska göra bedömningen huruvida det kan röra sig om en muta eller inte.

Överåklagare Gunnar Stetler, chef för riksenheten mot korruption, säger att han har uppmärksammats på vad som hänt.

– Men för närvarande vill jag inte kommentera mera.

Blev lurad

Den politiska oppositionen är skarpt kritisk. Och även Moderaterna (M) är inne på mutspåret.

– Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund, som så klart har egna politiska intressen, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).

Wallström vidhåller på fredagskvällen att hon blev lurad av Kommunal, som ska ha försäkrat att hon inte gått före i någon kö.

– De har gett helt oriktiga besked och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal.

Wallström får stöd av partikollegan och Karlstadspolitikern Christian Norlin för sin version av mötet med Nordström, där han var med.

– Annelie var väldigt tydlig med att det var en policy som säger att 50 procent av lägenheterna lämnas till kön, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

Ord står mot ord

Nordström förnekar att hon ska ha ljugit för Wallström. Hon har inte gått före i bostadskön.

– Hon måste ha missuppfattat de uppgifter hon fått från oss.

Tomas Tobé tycker inte att Wallströms förklaring duger.

– Hon måste nu klargöra sitt eget agerande. Det här är inget som hon kan skylla på någon annan.

Wallström slår även tillbaka påståenden om mutbrott:

"Oavsett vilken hyresvärd man hyr av och huruvida man hamnar i beroendeställning, det får andra avgöra, men jag har aldrig känt mig i någon som helst beroendeställning till Kommunal" uppger hon i en skriftlig kommentar till TT på fredagskvällen.

På frågan om lägenheten kan betraktas som en muta svarar Nordström:

– Vad skulle vi kunna muta utrikesministern med?

Kontraktet uppsagt

Enligt utrikesministerns pressekreterare Erik Wirkensjö ska Wallström ha fått informationen sensommaren 2014. Kontraktet skrevs under i april 2015, då även inflyttningen skedde. Hon har betalat 12 432 kronor i månaden "inklusive möbler och andra omkostnader" för lägenheten på 89 kvadratmeter.

– Jag har sagt upp min lägenhet redan i går när jag fick det här klart för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt, för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger Wallström.

Att det gick så snabbt att få kontraktet förklarar Wallström med att det var tidsbegränsat:

"Jag har inte varit ute efter att tillskansa mig ett kontrakt utan hyrt en lägenhet tillfälligt".

Även socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har en hyresrätt som ägs av ett fackförbund, i hennes fall Vision där hon tidigare var ordförande. Samtidigt äger hon en villa i Stockholms skärgård, skriver DN.