Fakta: Wallströms lägenhetsaffär

Den 15 januari berättade Margot Wallström (S) att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Wallström har sagt sig välkomna förundersökningen, som inleddes den 19 januari.

Den 20 januari meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström sin avgång, men hon stannar på sin post till kongressen i maj.

Kritiken mot henne handlade också om att Kommunal hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med en porrstjärna.

Styrelsemedlemmar har också bott gratis på förbundets hotell och haft vidlyftiga representationsnotor.

Källa:TT

Flera förhör har hållits och fler väntar. Material gås igenom.

– Det brukar alltid ta tid, säger Johansson.

Utredningen blir inte klar "denna eller nästa vecka", säger han. Åklagaren svarar inte på om någon av de förhörda har delgivits misstanke eller utfrågats som vittnen. Mutmisstankarna i ärendet kvarstår dock.

– Om jag hade varit av uppfattningen att ärendet ska avslutas så hade ärendet avslutats. Jag bedriver förundersökning så länge jag har anledning att anta att brott har förövats, säger Johansson.

Åklagaren inledde förundersökningen den 19 januari sedan det framkommit att fackförbundet Kommunal förmedlat en lägenhet till Wallström, men han har inte pekat ut någon person som brottsmisstänkt.

Wallströms juridiska ombud, advokaten Tomas Nilsson, vill inte säga något om utredningen men ser gärna ett slut.

– Vi hoppas naturligtvis att det ska ske så snart som möjligt, säger han.

Nilsson tror inte att det dröjer.

– Det bör inte vara svårt att utreda. Det är en avgränsad händelse, tidsförlopp och så, så det bör ju gå ganska snabbt.