Fakta: Så mycket socker kan barn äta

Den som äter för mycket får i sig mer energi än vad man kan göra av med, men sockret tränger också ut näringsrika livsmedel – ett extra stort problem för barn och unga som behöver extra mycket näring.

Barn mellan sex och tretton år bör äta så lite socker som möjligt, men max 10 procent av den energi vi får i oss per dag. Det är ungefär 40–50 gram socker, eller 15 sockerbitar.

En burk läsk innehåller ungefär tolv sockerbitar och 100 gram godis ungefär 17 sockerbitar.

Källa: Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket

Världshälsoorganisationen WHO anser att en skatt på läsk och andra drycker med mycket socker kan sänka konsumtionen och minska fetma, typ 2 diabetes och tandproblem.

Om man inför politiska riktlinjer som höjer priset på läsk med 20 procent, kommer färre att dricka alltför sockriga drycker och på så sätt minska sitt totala sockerintag, enligt en rapport som organisationen tagit fram.

"Löser inte problemet"

I Sverige håller Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten på att titta på hur samhällsaktörer kan samarbeta kring frågor kopplat till hälsa, mat och fysisk aktivitet. Bland annat hur sockerskatt kan påverka vår hälsa.

– Vi håller på att ta fram ett underlag, men beslut om ekonomiska styrmedel är i slutändan en politisk fråga. Det är många som lyfter sockerskatt som förslag och det kan vara en del av en lösning, men inte den enda, säger Anna-Karin Quetel på Livsmedelsverket.

Inte uteslutet

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) säger att han vill invänta underlag innan han bestämmer sig om sockerskatt är en bra idé.

– Från regeringens sida har vi valt att istället för att gå direkt på enskilda lösningar försöker vi ta ett helhetsgrepp och det gör vi genom att låta Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten utreda och komma med förslag på insatser, säger han.

– Det är mycket möjligt att det kommer en rekommendation på sockerskatt eller något annat och då får vi ta ställning till det då. Vi utesluter det inte innan det har undersökts grundligt, fortsätter Gabriel Wikström.

Strategi mot fetma

Åtta forskare som skrivit på Dagens Nyheters debattsida är inte heller övertygande om sockerskattens förtjänster.

"Även när en sockerskatt har avsedd effekt löser den inte allt", skriver de.

De efterlyser i stället en nationell strategi mot barnfetma. 17 procent av landets sju- till nioåringar är överviktiga, vilket ökar risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

"Vi menar att Sverige, likt flera andra länder, nu måste samla aktörer från hela samhället, utveckla en nationell strategi och vidta åtgärder på flera plan för att motverka barnfetma", skriver de.