Det du ska satsa på – men äta måttligt av
  • Certifierat naturbeteskött som är EU-ekologiskt eller KRAV-märkt
  • KRAV-certifierat nötkött
  • Certifierat naturbeteskött
  • Svenskt EU-ekologiskt nötkött
  • KRAV-certifierat griskött
  • Svenskt EU-ekologiskt griskött
  • KRAV-certifierat lammkött
  • Svenskt EU-ekologiskt lammkött
  • KRAV-certifierat kycklingkött
  • Svenskt EU-ekologiskt kycklingkött
  • Importerat EU-ekologiskt kycklingkött
  • Viltkött från Sverige
  • KRAV-certifierade ägg
  • Svenska EU-ekologiska ägg
  • EU-ekologiska ägg
  • Svenska ägg
  • KRAV-certifierad ost
  • Svensk EU-ekologisk ost
  • Klimatcertifierad ost
  • Sigillcertifierad ost
  • Svensk ost
  • Protein från växtriket
Det du ska vara försiktig med
  • Sigill klimatcertifierat nötkött
  • Importerat EU-ekologiskt nötkött
  • Sigillmärkt nötkött
  • Svenskt nötkött
  • Importerat EU-ekologiskt griskött
  • Klimatcertifierat griskött
  • Sigillcertifierat griskött
  • Svenskt griskött
  • Importerat EU-ekologiskt lammkött
  • Klimatcertifierat lammkött
  • Sigillmärkt lammkött
  • Svenskt lammkött
  • Sigillcertifierat kycklingkött
  • Svenskt kycklingkött
  • Finska ägg
  • Danska ägg
  • Importerad EU-ekologisk ost
  • Holländsk ost
Det du ska undvika
  • Irländskt nötkött
  • Tyskt nötkött
  • Polskt nötkött
  • Sydamerikanskt nötkött
  • Nötkött från USA
  • Danskt griskött
  • Tyskt griskött
  • Nyzeeländskt lammkött
  • Irländskt lammkött
  • Kycklingkött från Danmark
  • Kycklingkött från övriga EU
  • Kycklingkött från Asien
  • Dansk ost
  • Tysk ost

    Källa: WWF

Vi svenskar gillar kött. I genomsnitt äter den genomsnittlige svensken 87,3 kilo kött per person och år. Vi äter mindre kött totalt än EU-genomsnittet men mer nötkött, enligt siffror från Jordbruksverket. Siffran för 2015 är ungefär lika hög som för 2014, men tittar man tillbaka i tiden har den svenska köttkonsumtionen nästan fördubblats sedan 1970-talet.

► LÄS MER: Experten reder ut: Lika mycket protein i bönor och kött
 

Men allt kött påverkar inte klimatet lika mycket, och i en ny guide från Världsnaturfonden WWF samlas rekommendationer för vilket kött du ska äta om du vill spara lite extra på planeten.

Råden är klara. Vill du spara på planeten ska du satsa på protein från växtriket, Krav-märkt kött och kött från Sverige. Mindre bra är kött som inte är från Sverige, oavsett om det är ekologiskt eller inte. Köttet du absolut ska undvika är icke-ekologiskt kött som inte är från Sverige, som till exempel danskt griskött och kycklingkött från övriga EU och Asien. 

Råden innefattar också ägg och ost. Köper du svenska ägg och svensk ost är du säkert ute, men enligt WWF bör du absolut undvika ost från Danmark och Tyskland.

► LÄS MER: WHO efter köttlarmet: Ni kan fortsätta äta kött