Bakgrund: Konflikt med djupa rötter

Formellt har kriget mellan Kina och Taiwan aldrig avslutats.

Kina och Taiwan har varit åtskilda sedan 1949, då kommunisterna vann inbördeskriget över nationalisterna i Kuomintang och tog makten på fastlandet. Kuomintang, med sin ledare generalissimus Ciang Kai-shek i spetsen, flydde till Taiwan.

Båda länderna gör anspråk på att vara det egentliga Kina, Folkrepubliken Kina respektive Republiken Kina (Taiwan). Under det kalla kriget hade Taiwan USA:s stöd. Taiwan representerade till och med Kina i FN och säkerhetsrådet fram till 1971. Med den så kallade ping pong-diplomatin och den amerikanske presidenten Richard Nixons besök i Peking stärktes USA:s band till fastlands-Kina och att USA accepterade att Taiwan-frågan skulle lösas på fredlig väg.

Men spänningen mellan de två delarna har bestått med militära provokationer och hårda ord från båda sidor. Regimen i Peking har hela tiden hävdat att Taiwan är en kinesisk provins som ska återförenas med fastlandet. Sedan 1990-talet har Taiwan demokratiserats, till skillnad från Kina. Men ekonomiskt har Kina blivit en supermakt.

Efter dagens historiska möte mellan Xi Jinping och Taiwans president Ma Ying-Jeou, som omgärdades av stora leenden och vänskapsbetygelser, framgick att parterna kan vara på väg att fördjupa sitt samarbete. På dagordningen hade Ma förberett en rad samtalspunkter och viktigast var kanske Xis invit om närmare handel.

– Xi sa att han väldigt gärna ser att vi går med i AIIB, sade Ma Ying-Jeou, enligt South China Morning Post.

Om erbjudandet blir verklighet och vilka långsiktiga konsekvenser det får för relationen mellan Taiwan och Kina är ännu för tidigt att säga. Men inbjudan till AIIB är av betydelse, enligt Bengt Johansson, expert på relationen mellan Kina och Taiwan.

– Det är en väldigt viktig sak att vara med i AIIB, inte minst som man i våras avvisade ett taiwanesiskt medlemskap, säger han till TT.

Sydkinesiska sjön

Trots inbjudan till AIIB var ändå mötet mellan "store- och lillebror" framförallt av symbolisk art. Och som väntat togs inte frågan om de omdiskuterade öarna i Sydkinesiska sjön upp under det timslånga mötet. Ämnet är en het fråga i flera länder i området, liksom i USA. Kina gör anspråk på i stort sett hela havsområdet och har byggt konstgjorda öar och utökat installationer på andra.

Ma hade redan i förväg sagt att frågan inte skulle avhandlas, men passade dock på att vädra sin rädsla för Kinas raketer som är riktade mot Taiwan.

– Jag lyfte åtminstone frågan och sa till honom (Xi) att det taiwanesiska folket är oroligt, sade Ma, enligt Reuters.

Xi avfärdade kommentaren med att raketerna inte är avsedda för Taiwan, enligt honom finns bara kärlek till broderfolket.

– Ingen kraft kan hålla oss isär... Vi är en familj och blod är tjockare än vatten, sade Xi.

Presidentens kärleksbudskap är det dock få bedömare som tror på. För Xi handlar mötet till stor del om att ta steg mot att återförena utbrytarprovinsen med fastlandet, enligt Johansson. En vision som vissa bedömare tror kan bli verklighet redan inom tio år. Taiwan är i dagsläget endast erkänt av ett fåtal länder och Kina utövar redan påtryckningar mot dessa.

– Förlorar de sina allierade får man samma status som Hong Kong, säger Johansson.

Mötet kritiserat

Den tanken skrämmer. På lördagen samlades demonstranterna på flygplatsen i huvudstaden Taipei. Bilder av presidenterna brändes och slagord skanderades: Xi är en "kinesisk diktator" och Ma en "förrädare".