Fakta: Islamiska staten (IS)

Islamiska staten (IS) är en extrem jihadiströrelse och terrororganisation som tagit på sig flera attentat, bland annat i Paris den 13 no.

Gruppen leds av Abu Bakr al-Baghdadi, som titulerar sig kalif. Gruppen har lagt under sig stora landområden i Syrien, Irak och är verksam i en rad andra länder. Terrorgruppen Boko Haram, främst verksam i Nigeria, har utropats till IS västafrikanska provins i kalifatet, det vill säga en stat, som IS anser sig ha bildat. Denna stat erkänns dock inte av något annat land.

IS har krävt att muslimer världen över ska svära trohet till al-Baghdadi, men gruppen har utsatts för hård kritik av muslimer världen över för att missbruka religionen islam och vantolka de religiösa urkunderna.

Flera länder bombar IS-mål i Syrien och Irak från luften däribland USA och Ryssland. Kurdiska peshmergastyrkor samt syriska och irakiska regeringstrupper hör till dem som strider mot IS på marken.

Källa: TT

Medlemsregistret, som ser ut att vara från slutet av 2013, innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), rapporterar The Guardian. Terrorrörelsen för ett flerfrontskrig mot alla som kommer i dess väg i Irak och Syrien.

– Vi känner till listans existens utifrån att det är uppgifter som tidigare också har förekommit. Sådana här uppgifter inkommer till säkerhetstjänsten, men vi går inte mer in på vad vi gör med den, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Listan är viktig, konstaterar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det är klart att det är viktigt för säkerhetstjänsterna att ta del av den här typen av information om vilka som är medlemmar eller aktiva i olika terrororganisationer. Och det är klart att vi har haft tillgång till den här typen av information och använt den, säger han.

Avhoppare läckte

TT: Vad har Sverige för kännedom om just den här listan?

– Jag vill inte kommentera den här listan än, men vi har ett väldigt bra samarbete mellan länder och säkerhetstjänster i EU och i den mån säkerhetstjänster tillgodogör sig information om vilka som är exempelvis IS-krigare så delar vi den informationen med varandra för att kunna ställa de människorna till svars, säger Anders Ygeman.

Uppgifterna om listans existens dök först upp i går i brittiska tv-kanalen Sky News, som hävdar att de fått en USB-sticka med datafilerna av en tidigare medlem i terrorrörelsens säkerhetspolis, som kallar sig "Abu Hamed" i en intervju. Abu Hamed började sin bana i den syriska moderata oppositionen, anslöt sig senare till IS, men hoppade av när han tröttnade på att före detta officierare i Iraks tidigare Baath-regim fått för stort inflytande över rörelsens toppskikt.

Senare under kvällen rapporterade tyska medier att även Tyskland lagt vantarna på listan. Landets inrikesminister Thomas de Maizère bekräftar att den är äkta och att uppgifterna kommer att "innebära snabbare, tydligare utredningarna och strängare fängelsestraff", skriver The Guardian.

Listan "guldgruva"

Sky News rapporterar att uppgifterna samlades in när nya rekryter anslöt sig till rörelsen. Rekryterna fick då även uppge familjemedlemmars namn, vem som hade rekommenderat dem, vilka länder de rest igenom för att ta sig till Irak och Syrien, och om de kunde tänka sig att bli självmordsbombare. Personerna på listan är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika, enligt tv-kanalen.

– En guldgruva, säger en före detta chef vid brittiska underrättelsetjänsten MI6, till Sky News.

Expert: "Användbar"

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att medlemsregistret kan hjälpa svenska myndigheter att spåra upp tidigare okända IS-medlemmar, och därmed underlätta i arbetet att förebygga terrorattacker i Sverige och utomlands.

– Förutsatt att listan är äkta är det ett tecken på att någon i IS har slarvat med den operativa säkerheten. Den här typen av information får inte läcka ut. Det är farligt och direkt skadligt för IS, säger Hans Brun till TT.

Listan kan även användas i forskningssyfte för att enklare förstå vem som bestämmer sig för att ta steget att ansluta sig till terrorrörelser. Materialet måste dock hanteras varsamt – risken finns att medlemsregistret läcker ut och får privatpersoner att ta lagen i egna händer, enligt Hans Brun:

– Det finns en risk att oskyldiga pekas ut och att personer drabbas av repressalier. Det får inte bli någon slags lynchmobbsjustis.