Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 8-12 oktober 2015. Sammanlagt har 1 542 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen, dvs. inga signifikanta skillnader i resultatet.

Källa: Yougov

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, drar flykting- och invandringsfrågan ifrån när svenskarna rankar den viktigast politiska frågan just nu. Långt därefter följer sjukvård, arbetslöshet och skola.

– Folk ser flyktingarna i sin vardag, det är påtagligt att världen står i brand. Det pratas knappt om något annat på fikarasterna, säger Stina Morian, politisk expert.

LÄS MER: Därför går SD bättre i webbmätningar än i telefonundersökningar

I Yougovs oktobermätning backar SD till 24,8 procent – men är fortfarande största parti. Alla förändringar är dock inom felmarginalen.

– Det ser ut som att Sverigedemokraternas väljare har gått till S och M. I ett mer allvarligt läge som vi nu befinner oss i börjar man välja statsminister i stället för att visa missnöje.

Det kan vara en förklaring till att Socialdemokraterna och Moderaterna ökar, menar Stina Morian. Moderaterna hamnar på 21,8 procent och Socialdemokraterna på 23,2 procent. Alliansens väljarstöd är fortfarande större än de rödgrönas. Totalt har 1 542 intervjuer genomförts via Yougovs självrekryterade onlinepanel under perioden 8-12 oktober.

I fredags, den 9 oktober, beslutade Kristdemokraternas riksting att partiet lämnar Decemberöverenskommelsen, DÖ. Något som inte verkar ha gynnat KD som hamnade på 3,7 procent i mätningen.

– Det är överraskande att det inte fick högre utdelning, men KD har i grunden inte så mycket sympatisörer, säger Stina Morian.

►LÄS MER: Yougov: Flyktingfrågan viktigast bland svenskar – SD största parti