Kristdemokraterna får 2,9 procent i väljarstöd i den senaste mätningen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro. Allianspartiet ligger därmed signifikant under fyraprocentsspärren och skulle därför åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

LÄS MER: "Yougov: Miljöpartiet under spärren – fjärde mätningen i rad"

Sören Holmberg.

Sören Holmberg.

Göteborgs Universitet

Foto:

– Kristdemokraternas svaga ställning beror enligt min analys på att partiet gått klart till höger och där inte lyckats konkurrera med Moderaterna om väljare. Och i flyktingfrågan har M större trovärdighet än KD när det gäller den tuffa flyktingpolitiken, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Ett bekymmer för KD som behöver stödröster i valen är att Alliansen kanske inte behöver KD:s röster efter valet 2018 om Alliansen kan tänka sig stöd av SD i riksdagen. Alliansen utan KD i riksdagen kan nå över femtio procent med indirekt stöd av SD i riksdagsvoteringar.

Även vid Yougovs två senaste mätningar har Kristdemokraterna legat under riksdagsspärren, men det är först nu som det är statistiskt säkerställt. 

LÄS MER: "Ny mätning från Yougov: Mp rasar under riksdagsspärren" 

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet och Södertörns högskola, säger att Kristdemokraterna är illa ute, om de inte profilerar en fråga som hamnar i hetluften.

Marja Lemne. 

Marja Lemne. 

Stockholms universitet

Foto:

– Trenden med att det går neråt i väljarstöd för KD är helt obruten. Inte någon gång finns det en liten ryckning uppåt. Det är inte säkert att Moderaterna kommer att kunna komma till räddning nästa gång.

Kristdemokraterna meddelar, via pressekreteraren Johanna Jämstorp, att de avstår från att kommentera undersökningen. 

Inga förändringar på partinivå är statistiskt säkerställda i septembermätningen. 

Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag:

September 2016 vs augusti 2016

Moderaterna: 23 % (23,6 %)

Centerpartiet: 6,2 % (6,5 %) 

Liberalerna: 4,9 % (4,0 %) 

Kristdemokraterna: 2,9 % (3,1 %) 

Miljöpartiet: 3,9 % (2,8 %) 

Socialdemokraterna: 23,2 % (22,9 %) 

Vänsterpartiet: 7,1 % (8 %)

Feministiskt initiativ: 2,6 % (3,3 %)

Sverigedemokraterna: 25,2 % (24,8 %)

Annat parti: 1,1 % (1,2 %)

Källa: Yougov

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-19 september 2016. Sammanlagt har 1 523 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 176 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).