Om mätningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 17-21 juni 2016. Sammanlagt har 1 511 intervjuer genomförts via Yougovs webbpanel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd i juni på uppdrag av Metro, visar att väljarstödet hos Liberalerna minskat till 3,3 procent, vilket är en signifikant förändring. Därigenom placerar sig partiet under riksdagsspärren. 

Stödet för partiet har varit ojämnt. I maj uppgav 5,3 procent av väljarna att de skulle rösta på Liberalerna medan partiet i april återigen låg under riksdagsspärren på 3,6 procent i Yougovs mätning.

Enligt Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, beror det på ett flertal faktorer.

– Liberalernas strategi efter valet har inte varit framgångsrik. De har bytt namn men inte partiledare och ställt sig utanför i två gränsöverskridande frågor, alltså försvaret och energin, säger hon.

Hon tror att Liberalerna kan ha tappat väljare efter att bland annat ha drivit frågan om att utveckla kärnkraften i Sverige.

►LÄS MER: Ny mätning från Yougov: MP rasar under riksdagsspärren

– Flocktänkandet är väldigt etablerat på den borgliga sidan. Att sticka ut är radikalt och det är ett läge som partiet inte riktigt har befunnit sig i förut, säger Marja Lemne.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med om det faktum att Liberalernas profilering i vissa frågor nu slår tillbaka mot partiet.

– Tidigare har Liberalerna ett enfrågeparti med skolfrågan, men nu har de börjat tappa även där och Moderaterna håller på att ta över sakfrågan. Partiet driver en spetsig politik och avviker från andra partier i Sverige.

Metro har varit i kontakt med  Liberalernas pressekreterare Jonatan Ohlin säger att de avböjer att kommentera undersökningen.

Undersökningen visar också att stödet för Isabella Lövin och Stefan Löfven ökar, medan det minskar för Gustav Fridolin.