Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 15-18 januari 2016. Sammanlagt har 1 522 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Sverigedemokraterna fick 28,8 procent – sin högsta notering hittills – enligt januarimätningen från Yougov som utförts på uppdrag av Metro. Alla förändringar i undersökningen ligger inom den statistiska felmarginalen. Sammanlagt har 1 522 intervjuer genomförts via Yougovs onlinepanel.

►LÄS MER: Statsvetare: Orealistiskt att SD skulle bilda regering med M och KD

Men väljarstödet skiljer sig markant mellan könen. Om det vore riksdagsval i dag uppger 18,4 procent av kvinnorna att de skulle rösta på SD. Motsvarande siffra bland männen är 37,9 procent. 

– Jag tror att det finns en högre frustration bland män än kvinnor i Sverige. Det är framförallt män som drabbats av internationaliseringen som lett till att många industriarbeten försvunnit. Sverigedemokraterna har dessutom i huvudsak manliga företrädare och talar ett språk som tilltalar män i högre utsträckning än kvinnor, så som hårdare tag när det gäller brottslighet och invandring, säger politiska experten Stina Morian till Metro.  

LÄS MER: Yougov: MP:s lägsta siffra sedan riksdagsvalet

Men att väljargruppen främst består av unga arga män, är en bild som inte längre stämmer menar Morian. Störst stöd har SD bland väljare i åldrarna 35-54 år – 33,2 procent. 

– SD växer i alla läger just nu och de traditionella partierna har ett uppenbart problem i att vinna tillbaka de här väljarna. Men för att kunna växa ytterligare behöver partiet även locka kvinnorna, säger hon.