Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov, på uppdrag av Metro, under perioden 11-14 mars 2016. Sammanlagt har 1 517 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Källa: Yougov

Under onsdagen skrev Riksbankens chef Stefan Ingves på DN Debatt att han kräver att bankerna tar ansvar för sina kunder. Med det menade han bland annat att bankkontor behöver hantera kontanter om deras kunder behöver den tjänsten.

Svenskarna verkar däremot inte vara eniga om ifall det kontantlösa samhället är bra eller dåligt.

 ►LÄS MER: Mannen hade inga kontanter – tvingades swisha till rånaren

I en undersökning gjord av Yougov på uppdrag av Metro visar det sig vara jämnt i mätningar om hur man ställer sig till att leva kontantfritt. Sammanlagt var 43 procent mycket eller ganska negativa till att leva utan mynt och sedlar. 35 procent av svenskarna tror däremot att det hade varit fördelaktigt att leva kontantfritt.

►LÄS MER: Hanna, 79, nekades att sätta in pengar: ”Kände mig som en tjuv”

Samma undersökning visar också att majoriteten svenskarna inte oroas av att samhället utvecklas mot att bli fritt från kontanter. Hela 51 procent svarade att de inte var oroliga, jämfört mot de 36 procent som kände att integriteten hotas.