Fakta: Fånge nästan en vecka

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns och där hon ska säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

– Jag yrkade på 15–16 års fängelse, säger åklagare Peter Claeson till TT

Läkaren har åtalats för grov våldtäkt och människorov. Han har erkänt det mindre allvarliga brottet olaga frihetsberövande men nekar till våldtäktsanklagelserna.

– Jag är förvånad över det oerhört stränga yrkandet som åklagaren hade vad gäller brottets straffvärde, säger läkarens försvarsadvokat Mari Schaub.

Enligt advokaten betyder åklagarens yrkande att gärningarna bedöms som att hennes klient skulle ha mördat någon.

– Jag anser att min klient ska dömas till olaga frihetsberövande. Påföljden ska stanna en bra bit under tio års fängelse, någonstans runt sex till åtta års fängelse.

Ingen ursäkt

Kvinnan hölls inlåst i nästan en vecka. Syftet, enligt åklagaren, var att hon skulle hållas där i flera år som en sorts "flickvän".

Kvinnans målsägandebiträde Jens Högström tycker att det är anmärkningsvärt att läkaren under rättegången inte tagit tillfället i akt att be kvinnan om ursäkt.

– Detta trots att han vidgår en hel del av omständigheterna och påstår att han ångrar sig.

I polisförhör i höstas sade kvinnan:

– Jag visste inte om han skulle våldta mig, eller tortera mig eller mörda mig.

Delgiven nya brott

Åklagare Peter Claeson har tidigare berättat att 38-åringen även misstänks för andra brott.

– Det finns indikationer på att det har funnits andra personer som varit tilltänkta för att låsas in, sade Claeson då.

Nu kommenterar försvarsadvokat Mari Schaub brottsmisstankarna.

– Han har delgetts misstanke för två fall av försök alternativt förberedelse till olaga frihetsberövande eller människorov, säger hon till TT.

Schaub vill inte berätta när brotten ska ha begåtts eller vilka de eventuella offren är, men i polisförhör har den utsatta kvinnan berättat att 38-åringen pratat om att ta en kändis till bunkern.