Fakta: Bevismaterialet mot mannen

Den 20-årige mannen greps av Säpo den 8 februari. Flera anhöriga har i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter. Han greps till slut efter att mamman upptäckt misstänkta bombingredienser. Hon ringde pappan samt Säpo, som två veckor senare hämtade 20-åringen till förhör.

Åklagarens bevisning utgörs till största delen av beslagtagna föremål, kvitton på köpta föremål, samt återskapade dokument från hans mobiltelefon. Bland föremålen som åklagaren menar att 20-åringen har köpt med avsikt att bygga en bomb finns bland annat sex flaskor aceton, stålkulor och en tryckkokare.

Mannen har vid två tillfällen försökt resa till Turkiet men avvisats båda gångerna. Åklagaren menar att han försökte ansluta sig till IS.

Bland de återskapade dokumenten finns bland annat manualer för bombtillverkning.

Den sista rättegångsdagen vid tingsrätten i Sollentuna bjöd inte på några nya uppgifter om den 20-årige man från norra Storstockholm som misstänks ha planerat att genomföra ett terrordåd i Sverige. Kammaråklagare Ewamari Häggkvist ställde mer eller mindre samma frågor som tidigare, mannen svarade återigen kortfattat och nekande, och försvaret upprepade att han inte haft för avsikt att begå brott.

Rättpsykiatrisk undersökning

– Åklagaren påstår att det är kopplat till ett uppsåt att bli martyr, och det är enligt hennes sätt att se på det hela ett martyrskap som är kopplat till våld, och det förnekar han bestämt, säger Peter Jansson till TT.

Ewamari Häggkvist säger att bevisningen varit starkare om föräldrarna hade vittnat, och om farbrodern inte tagit tillbaka uppgifter som han lämnat i polisförhör, men att hon ändå tycker att det går att bilda sig en helhetsbild av det som har kommit fram. Hon yrkar på fängelsestraff, men vill inte nämna en specifik längd på straffet innan tingsrätten tar ställning till hennes begäran om att 20-åringen ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning, där ett beslut väntas i morgon förmiddag.

"Inte uppfyllt"

– Min uppfattning är att han har påbörjat att skapa en bomb, säger Ewamari Häggkvist.

Peter Jansson, som yrkar på att mannen frikänns helt och hållet, pekar bland annat på att hans klient slängt den tryckkokare som varit central i åtalet, och att han därför rent praktiskt inte hade kunnat bygga en bomb. Han öppnade ändå för att mannen kan ha köpt komponenterna för att spränga en bomb i ett grustag eller i ett slutet rum, men säger att han endast "pekar på möjligheterna till att det finns alternativa förklaringar".

– Det är åklagaren som har att leva upp till beviskravet i brottmål. Det är strängt, och jag menar att här är det inte uppfyllt, säger Peter Jansson.