– Tvångsmedlen kvarstår. Det tolkar jag som att de båda av tingsrätten befinns vara på sannolika skäl misstänkta, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

Åklagaren vill att de två terroråtalade männen ska dömas till livstids fängelse – de har medverkat till att döda två män för att skrämma andra, hävdar hon.

De åtalade vill frias helt.

– Att häktningen kvarstår för min klient är inget som jag reagerar på. Vi hade ju inte påkallat något beslut i den delen i dag, utan vill att tingsrätten går igenom bevisningen ordentligt, säger advokat Mia Sandros som företräder 30-åringen.

Terrorklassad

Filmer där två män får sina huvuden avskurna spelade en avgörande roll under åklagarens slutplädering. Agnetha Hilding Qvarnström anser det är styrkt att sekvenserna visar att de två göteborgarna har varit med när morden begicks och att de tillhört en terrorklassad organisation. Enligt åklagaren var avsikten med att döda och filma offren att injaga allvarlig fruktan hos andra.

Försvaret hävdar att det inte alls går att dra några säkra slutsatser av det visade materialet, som hittades på ett USB-minne hemma hos 30-åringen.

De två misstänkta förnekar brott. 30-åringen medger att han varit i Syrien, men enbart för att göra en humanitär insats.

Högre krav

Mia Sandros hävdade i sin plädering att den svenska rättssäkerheten ställs på högre prov än vanligt i det aktuella fallet.

– Med den massiva mediarapporteringen när det gäller terrorhot under de senaste veckorna är det extra viktigt att tingsrätten lägger de eventuella tankarna åt sidan och bara prövar bevisningen, säger Mia Sandros.

32-åringen, som är rullstolsburen och har en hjärnskada som gör att han inte kan kommunicera, fick bara ett par frågor under rättegången innan förhöret avbröts. Enligt 32-åringens försvarare Lars Salkola borde han aldrig ha åtalats på grund av sitt handikapp, som han ska ha fått av en skottskada i huvudet.

– Han vet inte vad han är misstänkt för, hur ska han då kunna få ett försvar? säger Lars Salkola.

Dom faller den 14 december.