Fakta: Greps på nöjespark

Den nu 41-årige mannen greps på nöjesparken High Chaparral i Småland i mitten av juli 2015 efter att han hade antastat en tioårig flicka i en butik där han jobbade. Då rullades härvan upp med misstänkta sexualövergrepp mot barn på förskolor där barnskötaren arbetat.

Övergreppen ska ha pågått under tiden mars 2014–juni 2015. I mannens bostad hittades filmer och bilder av övergrepp mot 19 förskoleflickor i Kristianstad. Materialet har varit avgörande för att kunna identifiera offren.

Den rättspsykiatriska undersökningen har slagit fast att mannen har diagnosen pedofili, men att han inte bedöms lida av någon allvarlig psykisk störning.

Barnskötaren dömdes av tingsrätten även till ett skadestånd på sammanlagt 1,62 miljoner kronor till flickorna.

Den 41-årige barnskötaren dömdes av Kristianstads tingsrätt för bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn och 19 fall av grovt sexuellt övergrepp mot förskolebarn i åldrarna ett till tre år. Rätten ansåg att det samlade straffvärdet för brotten var sju och ett halvt år, men drog av ett år på grund av hans samarbetsvillighet under utredningen.

Ska ha straffreduktion

– Med tanke på den mängd övergrepp han är skyldig till och att tre av våldtäkterna i princip ger det straff han fick av tingsrätten, tycker jag att de andra brotten ska ge något i påföljd, säger chefsåklagaren Pär Andersson till TT.

TT: Vad förde du för resonemang kring straffreduktionen?

– På något sätt ska han väl ha någon form av straffreduktion, men jag tycker inte att han ska ha ett helt år om man nu landar på sju och ett halvt års fängelse. Då borde han ha kortare straffreduktion. Men om han får tio års fängelse så kan han väl få ett års straffreduktion, säger Pär Andersson.

Stängda dörrar

Förhandlingen i hovrätten över Skåne och Blekinge, bakom stängda dörrar, krävde endast en förmiddag. Det enda som visades var bilder och filmer från de övergrepp som barnskötaren erkänt sig skyldig till, skriver Kristianstadsbladet.

– Förhandlingen handlade egentligen enbart om påföljden, säger Pär Andersson.

Sedan tingsrättsförhandlingen i höstas har 41-åringen bytt advokat. Mannens nye advokat Christina Davéus är av en annan åsikt än åklagaren.

– Vi tycker att tingsrätten har resonerat korrekt när man bedömt straffvärdet för gärningarna och att straffreduktionen är rätt och rimlig, säger Christina Davéus till P4 Kristianstad.