Fakta: Kvinnoöverfallen i Östersund

Den senaste tiden har flera fall av våld och ofredande anmälts i Östersund.

Den första anmälan den 20 februari gällde ett par tioåriga flickor som ofredades på busstorget i Östersund. Ofredandet skedde på eftermiddagen.

Den 21 februari utsattes ensam kvinna för ofredande av en okänd gärningsman. En man på promenad med sin hund avbröt angreppet.

Den 26 februari utsattes en kvinna för misshandel på väg hem från sitt arbete på kvällen. Tre män knuffade omkull henne och en av männen tog strupgrepp och körde in sina fingrar i hennes mun. En av de tre misstänkta förövarna har häktats.

Den 15-27 februari. Två kvinnor ofredas i centrala Östersund.

28 februari - En kvinna attackeras av en man i 20-årsåldern. Han kan senare gripas misstänkt för ofredande

Den 5 mars. En man hoppade ut ur en bil och hotade att våldta en kvinna tidigt på morgonen. Kvinnan protesterade högljutt och avvärjde hotet. Händelsen rubriceras som våldtäktsförsök eller ofredande och olaga hot.

Den 6 mars blev en ung kvinna attackerad av tre män. Hon gjorde motstånd och lyckades tilldela en av männen ett armbågsslag i ansiktet och då avbröt de attacken.

Samma dag blev också en ensam kvinna nedslagen av en man och misshandlad i ansiktet.

Källor: Polisen och Östersunds-Posten.

Sammanlagt tio överfall mot kvinnor har anmälts sedan den 13 februari. De senaste anmälningarna, som lämnades in på torsdagen, gäller ofredanden som skett i slutet av februari, rapporterar Östersunds-Posten.

– Det är extremt många ärenden för att vara i Östersund. Det är därför polismyndigheten gick ut med den uppmaning som vi fått mycket stryk för, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisens region Nord, till TT.

Det var vid en presskonferens som kvinnor avråddes från att vistas ensamma ute nattetid. Varningen kritiserades för att lägga ansvaret på kvinnorna. Nu har polisen prioriterat om resurserna.

– Alla stunder vi inte har ett akut ingripande ska vi finnas i det här området i Östersund.

Överfallen rubriceras som ofredanden i sex fall, ett våldtäktsförsök, två fall av misshandel och ett fall av olaga hot. Ärendena utreds parallellt, men enligt polisen ligger troligen olika gärningsmän bakom de flesta brotten.

Två män i 20-årsåldern, varav en greps på bar gärning, utreds för ofredande.