Fakta: Har stämts av Zuma

Jonathan Shapiro, mer känd som Zapiro, föddes i Kapstaden i Sydafrika 1958. Han är en av världens mest spridda och kända satirtecknare.

Studerade först arkitektur i Kapstaden, ville sedan byta till grafisk design. Blev inkallad i armén där han vapenvägrade. Blev 1983 aktiv i den då nybildade motståndsrörelsen UDF som kämpade mot rasåtskillnadspolitiken, apartheid.

Inledde karriären som serietecknare för ett flertal politiska och progressiva organisationer. Började som serietecknare på den nystartade tidningen South 1987. Greps av säkerhetspolisen 1988. Gav sig sedan av till USA för studier under tecknare som Art Spiegelman, Will Eisner och Harvey Kurtzman.

Återvände till Sydafrika 1991. Har tecknat på ledarsidorna i The Mail & Guardian sedan 1994, The Sunday Times sedan 1998 och The Times sedan 2009.

Har vid två tillfällen stämts av president Jacob Zuma för förtal.

Källa: www.zapiro.com

Fakta: Satir under attack

Den 30 september 2005 publicerades tolv Muhammedkarikatyrer i den danska morgontidningen Jyllandsposten. Teckningarna sågs som en provokation i delar av den muslimska världen och utlöste protester på flera håll. Publiceringen väckte även kritik i Danmark.

Den svenske konstnären Lars Vilks gjorde sina första avbildningar av profeten Muhammed som rondellhund år 2007. Vilks utsattes därefter för hot och fördömanden.

I januari 2015 sköts tolv personer ihjäl i en attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, som bland annat publicerat karikatyrer av profeten Muhammed. Stephane Charbonnier, en av dem som dödades, skrev i en postum bok: "Idén att man kan skratta åt allt, förutom vissa aspekter av islam, för att muslimer är mer känsliga än resten av befolkningen, vad är det annat än diskriminering".

I maj 2015 attackerades även en utställning med Muhammedkarikatyrer i Dallas i USA.

Källa: TT:s arkiv

Fakta: Vad är satir?

En litterär framställning som är ironisk eller hånfull, ofta på ett elegant sätt. Som litterär genre växte satiren fram i antikens Rom. Men numera avses ingen bestämd genre utan ett verk i vilken form som helst som har en satirisk hållning.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Sydafrika och Zuma

Sedan 1994 domineras det sydafrikanska parlamentet av partiet Afrikanska nationalkongressen (ANC). Det innebär att inrikespolitiken till största delen avgörs inom det ledande regeringspartiet. På senare år har partiet dock skakats av interna strider där ledningen har anklagats för korruption och maktmissbruk.

Jacob Zuma är Sydafrikas president sedan 2009. Han har förekommit i flera brottsutredningar, och har också ställts inför rätta.

I lokalvalen i augusti i år led ANC en historisk förlust och partiet tappade även stort i väljarstöd på nationell nivå. Missnöjet gäller bland annat hög arbetslöshet, bristande offentlig service och korruptionsskandaler kopplade till president Zuma.

Källa: Landguiden, TT:s arkiv

Varje morgon som Jonathan Shapiro, känd som Zapiro, vaknar och känner sig upprörd är en bra dag. Det ger honom bränsle till de politiska satirteckningar som gjort honom till ett känt namn över hela världen. I dagens Sydafrika råder ingen brist på uppslag.

– För tio år sedan hade de mest handlat om fattigdom och problem med strukturell apartheid. Numera kommer de i andra hand, efter korruption och hur president Jacob Zuma styr över en liten grupp som försöker sko sig på bekostnad av fattiga, säger Zapiro som är i Sverige för att ta emot EWK-priset.

Utmärkelsen, som tilldelas konstnärer som verkar i karikatyrtecknaren Ewert Karlssons anda, får Zapiro för att han använder satir som en kritiskt granskande röst i samhället. Hans teckningar är inte okontroversiella.

Stämd av presidenten

President Zuma har stämt Zapiro flera gånger, bland annat för en teckning där Zuma våldtar en kvinna som representerar rättssystemet. Den publicerades 2008 då Zuma stod inför en korruptionsrättegång, efter det att han frikänts för att våldtagit en vän till familjen.

– Det är troligtvis den kraftfullaste teckning jag gjort. Vissa frågar mig om jag är besatt av Zuma. Det är jag inte, men korruptionen, nepotismen och det personliga hyckleriet ger kritiker ammunition för att attackera honom dagligen.

Massakern mot den franska tidningen Charlie Hebdo och protesterna mot karikatyrer föreställande profeten Muhammed har satt strålkastaren på satirens roll i ett demokratiskt samhälle. Efter att ha ritat en egen Muhammedkarikatyr dödshotades Zapiro sex gånger.

Men finns det en gräns – eller får en satirtecknare skämta om precis allt? Det är en fråga som Zapiro fått svara på många gånger de senaste 20 åren. Och svaret har nästan alltid varit detsamma. Fram till nyligen.

– Den viktiga delen, som inte har förändrats, är att det aldrig är okej att hetsa till våld eller död. Men yttrandefriheten står under enorm press, atmosfären har förgiftats och numera ger jag ibland efter för ett litet mått av självcensur, erkänner Zapiro lite motvilligt.

– Jag trodde aldrig att det skulle hända, eftersom jag alltid varit en yttrandefrihetsjunkie.

Allt är tillåtet

Inställningen har dock alltid varit att det inte finns något ämne som är förbjuden mark. Går det inte att teckna om en viss fråga den ena veckan kanske han hittar en annan ingång den nästa.

Nyligen anklagades Zapiro för att vara rasist efter att ha tecknat Jacob Zuma som positivhalare och åklagarmyndigheten som hans apa.

– Att jag skulle vara rasist är en kritik sprungen ur den tid som vi nu lever i, en era av tabula rasa. Vissa människor ägnar hela livet åt att vänta på att bli förolämpade, de tar saker ur sin kontext och hittar varje dag något nytt som passar deras förutfattade meningar.

– Numera är det ibland svårt att veta hur långt man som tecknare kan gå.