Bakgrund: Afghanistan

Officiellt namn: Islamiska republiken Afghanistan

Läge: gränsar mot Iran, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Turkmenistan. Har hisnande bergsmassiv som är mer än 7 000 meter höga.

Antal invånare: 31,3 miljoner, varav cirka 3,3 miljoner bor i huvudstaden Kabul.

Befolkning: består av många olika etniska grupper. Den största är pashtunerna, men där bor även tadzjiker, uzbeker, hazarer och turkmener.

Officiella språk: pashto och dari.

Förväntad livslängd: 60 år för män och 62 år för kvinnor.

Statschef: president Ashraf Ghani.

Modern historia: Kriget i Afghanistan drogs i gång efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Den USA-ledda styrkan gick in för att beröva talibanerna, som då kontrollerade landet, makten, då de ansågs ha gett terrornätverket al-Qaida en fristad. Den Natoledda Isafstyrkan fanns i landet fram till årsskiftet 2014-15, nu är en mindre styrka kvar för utbildning. Efter reträtten har terrordåden och oroligheterna i landet ökat.

Källa: Utrikespolitiska institutet och TT:s arkiv

Den armbandsklingande handdockan har fått mer uppmärksamhet än många såpaskådisar. I artiklar och på nyhetssajter beskrivs hon som en förebild för främst flickor i ett land som inte gjort sig känt för att värna kvinnors rättigheter.

Nyfikna Zari kommer att ses i nyproducerade, lokala inslag som handlar om flickors självbestämmande, nationell identitet, fysiskt och mentalt välmående samt afghanska traditioner i "Baghch-e-Simsim" (en lokal variant av "Sesame Street"), skriver nyhetssajten Tolo News. Bland annat ska Zari intervjua en doktor för att ta reda på hur hon själv kan bli en.

Zari – vars namn betyder "skimrande" – är sex år, har flätat garnhår i blått, orange, brunt och lila och bär slöja med sin skoluniform. "Baghch-e-Simsim" är det mest populära barnprogrammet i Afghanistan och sänds på språken dari och pashto.

Produktionen, som pågått i fem år, får stöd från USA:s utrikesdepartement. Det är dock inte utan att Zari provocerar, The Guardian skriver om ilskna Twitterkommentarer om självmordsvästar och "förgiftande liberal" tv.

Tidigare har lokala muppar tagits fram i bland annat Mexiko, Tyskland och Egypten.