Fakta: Dopinganklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare varit förbundskapten i friidrott, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i början av april.

Karlsson uppges då bland annat ha sagt att "Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid" och "Jag tror att kulturen levde kvar i Juventus på den tiden".

Han upprepade sedan uttalandena för bland andra Nya Wermlands-Tidningens reporter.

Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.

Juventus utreddes för systematisk dopning under andra halvan av 1990-talet. Den franska stjärnan Zinedine Zidane har erkänt att han använde otillåtna medel under sin tid i klubben.

Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004-2006.

Det enskilda åtalet handlar om att Zlatan Ibrahimovic anser att Ulf Karlsson utsatt honom för grovt förtal i samband med ett Idrottscafé anordnat av Värmlands Idrottshistoriska sällskap. Enligt gärningsbeskrivningen som advokaterna lämnat in till tingsrätten ska Ulf Karlsson ha pekat ut landslagsstjärnan som dopad under sin tid som spelare italienska Juventus.

Grovt förtal

Det ska handla om grovt förtal, anser Zlatans advokater, eftersom "uppgifterna varit ägnade att medföra allvarlig skada".

I en ny skrivelse till Värmlands Tingsrätt åberopar advokaterna också en filminspelning från Idrottscaféet som bevis.

Ulf Karlsson, som förutom posten som friidrottens förbundskapten också varit chef för landslaget i längdskidåkning, förnekar brott. Han har via sin försvarare bland annat hävdat att han inte kan ta ansvar för de uttalanden som media återgett.

Enskilt åtal i ett brottmål är en ovanlig procedur. Zlatan Ibrahimovic har inte begärt något skadestånd. Värmlands tingsrätt kommer inom de närmaste veckorna att besluta hur processen ska gå vidare.