– I dagens värld ger sociala medier en enorm möjlighet till gräsrotsaktivism. Att samla alla kring ett gemensamt mål, det är väldigt starkt, det är fantastiskt.

Volontären Chantal Jonkergouw i Skåne driver insamling till förmån för djuren på ett zoo i Taiz i Jemen.

Fakta: Jemen

Jemen, som ligger på Arabiska halvöns sydspets, är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern. Viktigaste inkomstkällan är olja, men den beräknas ta slut innan 2020. Landet präglas också av vattenbrist.

Jemen hotar att slås sönder av pågående strider. I norr finns Iranstödda rebeller, som kallas Huthis. De kontrollerar huvudstaden Sanaa och strider mot regeringen som stöds av flera arabstater med Saudiarabien i spetsen. De stridande parterna har kommit överens om vapenvila från den 10 april.

Omkring 2,3 miljoner människor har drivits från sina hem med anledning av kriget som kostat över 6 200 människoliv. Över hälften av landets 26 miljoner invånare är i behov av livsmedelsbistånd. Tio av 22 provinser står på randen till svält.

Källor: Säkerhetspolitik.se, FN:s livsmedelsprogram WFP, Reuters.

Fakta: Taiz zoo

Det zoo volontärerna engagerat sig i ligger i Taiz i sydvästra Jemen, som enligt FN:s livsmedelsprogram står vid randen till svält. Staden utsätts för flygbombningar och raketattacker och är belägrad at Huthirebeller.

På Taiz zoo finns cirka 320 djur, bland annat 20 lejon och 26 leoparder. Djuren skulle behöva 100-150 kilo kött per dag, 100 kilo grönsaker, vattenleveranser och veterinärvård.

SOS Zoo and Bear Rescue samlar in pengar till djuren via generosity. com. Pengarna överförs till djurparken i samarbete med en lokal frivilligorganisation, Taiz NGO Youth organization.

Källa: Chantal Jonkergouw

– Vi gick in på ett minfält av korruption, krig och dubbla agendor, säger hon.

SOS Zoo and Bear Rescue heter en Facebookgrupp som Chantal Jonkergouw var med och startade efter att tidigare ha stöttat en insamling till förmån för lejon och björnar i Armenien. I februari fick medlemmar i gruppen se nya bilder på svältande, sjuka lejon, den här gången på ett zoo i utkanten av staden Taiz i Jemen.

När kriget härjar är det ingen som går på zoo med sina barn. Följden har blivit akut brist på pengar. Djurskötarna lämnar när de inte får någon lön och djuren får varken tillräckligt med mat eller veterinärvård.

Dundersuccé

Insamlingen som drogs igång var till en början en dundersuccé: 880 donatorer runt om i världen skänkte tillsammans 45 000 dollar (370 000 kronor).

– I dagens värld ger sociala medier en enorm möjlighet till gräsrotsaktivism. Att samla alla kring ett gemensamt mål, det är väldigt starkt, det är fantastiskt, säger Chantal Jonkergouw.

Men att samla in pengar är en sak, att omvandla dem till kött, djurskötarlöner och veterinärvård utan att själv vara på plats är en annan. Vem kan man lita på?

Lokala kontakter

Via sociala medier och telefon har styrgruppen bakom insamlingen lyckats hitta personer i Taiz som de bedömer som trovärdiga. De lokala kontaktpersonerna får lite pengar i taget och redovisar i form av inköpskvitton och foton på Facebookgruppens sida. Nu har också ett avtal slutits med en lokal organisation som mot betalning administrerar hjälpen.

Det enda hållbara på sikt är att människor som bor i Taiz engagerar sig, menar Chantal Jonkergouw. De insamlade pengarna räcker bara fram till den 6 juni och frågan är vad som händer sedan.

Allra helst skulle hon vilja att djuren evakueras till välskötta djurparker i Afrika – men en sådan operation skulle kosta hundratusentals dollar.

"Onda krafter"

En annan utmaning har varit det hon kallar "de onda krafterna på sociala medier" som försöker sabotera insamlingen. Facebookgruppen har förtalats på ett sätt som tagit henne hårt.

– För några veckor sedan var det så illa att jag och teamet inte visste hur vi skulle kunna ta oss ur det här med bibehållen trovärdighet och integritet.

Men hon drivs av passion för djuren. Hon står helt enkelt inte ut med tanken på att djur spärras in av människor, som sedan på grund av krig överger dem och låter dem svälta.

– Det är min skyldighet att hjälpa.