Geranium: Tre klart lysande stjärnor
• Åtta våningar upp i en kontorsbyggnad intill idrottsarenan Østerbro Stadion. Ja, nog är läget överraskande, men här ligger faktiskt Geranium, Danmarks första och enda trestjärniga Michelin­restaurang. Omgivningen glöms dock genast bort när hissdörrarna slås upp till den lilla lokalen som går i grått och vitt. Ena långsidan är helt i glas och bjuder på en makalös utsikt över Fælledparken. – Vid klara dagar kan man se över till Sverige, berättar servitören som visar oss till bordet. Köket är nordiskt, baserat på lokala råvaror och anpassat efter säsong, något som avsmakningsmenyerna vittnar om. Kvällens ”The Geranium Autumn Universe” består av 26 rätter, fördelade på sex aptitretare, sju huvudrätter, fyra efterrätter och avslutningsvis små sötsaker till kaffet. Servicen är snabb och man behöver aldrig vänta länge på ­nästa rätt, den ena mer häpnadsväckande än den andra och snart sagt samtliga komponerade på ­bäddar av naturens rå­varor. Ostronen gömmer sig bland sjögräs och sjöborreskal, de gröna ”dill­stenarna” ligger omlott med svarta, välsvarvade stenar och på den vägen fortsätter det. Sista rätten som kort och gott kallas för ”avslutningen”, bärs ut av fem kockar som dansar ett varv runt bordet innan de synkroniserat ställer ner tallrikarna på bordet.

Avsmakningsmeny efter ­säsong: Cirka 2 000 svenska kronor.
Ett paket med ­matchande viner kostar cirka 1 700 kronor.
Adress: Per Henrik Lings Allé 4, Köpenhamn
Webbadress: Geranium.dk

Søllerød Kro: Den hemtrevliga krogen
• En halvtimmes bilresa norr om Köpenhamn ligger den legendariska restaurangen Søllerød Kro. Dess historia är mer än 300 år lång och inne i den lilla byn tycks tiden stått stilla. Inne i själva köket har man dock utvecklats desto mer. För tio år sedan tilldelades krogen sin första Michelinstjärna och den har man lyckats behålla. Søllerød Kro är långt ifrån den stereotypa, formella finkrogen och restaurangchefen Jan Restorff känns inte vid några titlar. Han kallar sig rätt och slätt för värd och det är en titel han bär med bravur. När jag frågar honom hur länge han har varit på Søllerød Kro, svarar han kort och gott ”70 kilo!”, vilket visar sig motsvara 17 år. Lunchens förrätt består av bläckfisktagliatelle med hasselnötter, smörsås och riven tryffel – som det inte snålas med. Även huvudrätten har inslag av den jordiga diamanten, oxfilé med gåslever och jordärtskockspuré med riven tryffel på. Som avslutning serveras små vita vanilj- och passionssorbetbollar, högst troligt det vackraste jag skådat i efterrättsväg.

Avsmakningsmenyer efter ­säsong: Cirka 2 200 svenska kronor.
Vinpaketen ligger på samma pris.
Adress: Sollerodvej 35, Holte
Webbadress: Soelleroed-kro.dk

Marchal: Restaurangen ger hotell extra stjärnglans
• Vid Kungens Nytorv, ett stenkast från Nyhavn tronar Hôtel d’Angleterre. Ett femstjärnigt hotell som andas exklusivitet och flärd, men på ett avslappnat sätt. Det numera legendariska hotellet grundades redan 1755 och genomgick för ett år sedan en större renovering. 124 rum förvandlades till 90 och ”Den vita damen”, som hotellet kallas i folkmun, fick sig en ordentlig ansiktslyftning. I samband med detta öppnades också Marchal, hotellets restaurang med en stjärna, elegant inredd i   dova färger. Stolarna är klädda i lila, borden är i     mörkt trä och i taket hänger franska, antika ljuskronor. Den österrikiske köksmästaren, Christian Gadient, ledord är kreativitet, kvalitet och estetik och inspirationen hämtar han från det franska och det nordiska köket. De vackert upplagda rätterna flirtar såväl med ögat som med gommen – rostade jordärtskockor på en bädd av grånade pinnar, pilgrimsmussla doppad i vitt skum och anka beströdd med gröna blad och kål – men se för allt i världen till att lämna plats för efterrätten! Marchals moderna tolkning av ris à la malta liknar inget du tidigare smakat och frågan är om du kommer att nöja dig med mindre framöver.

Meny: À la carte kvällstid. Lunchmeny, 2-rätters eller 3-rätters enligt kockens val. Cirka 350–460 svenska kronor. Vin på glas eller flaska.
Adress: Hôtel d’Angleterre, Kongens Nytorv 34
Webbadress: Dangleterre.com

Kong Hans Kælder: En Köpenhamnsklassiker
• Inne i centrala Köpenhamn, i en vacker källar­lokal med välvt tak, ligger Kong Hans Kælder. Som motpol till den rådande nordiska trenden står Kong Hans Kælder stadigt fast vid den franska tolkningen av en Michelinrestaurang, både när det kommer till inredning och mat och tidigt kan vi konstatera att det används betydligt mer smör och grädde här än på de andra krogar vi besökt. Avsmakningsmenyn, som ”bara” består av åtta rätter, inleds med fyra aptitretare och avslutas med kaffe och sötsaker. Kammusslor, hummerravioli och tryffelgnocchi är några av menyns bästa inslag. Kong Hans Kælder fick som första restaurang i Köpenhamn en Michelinstjärna 1983 och sedan dess har krogen ståtat med en sådan med undantag för 2014.

Meny: Signaturmeny med vinpaket och kaffe, cirka 3 100 svenska kronor.
Adress: Vingaardsstræde 6, Köpenhamn
Webbadress: Konghans.dk